• Bel ons op het nummer 0548 51 75 75
  • Volgende werkdag geleverd!
  • 1100 m2 showroom in Rijssen!

Betonscharen

Betonscharen

De betonschaar is ook wel bekend onder de naam boutenschaar. Dit handgereedschap wordt gebruikt voor het doorknippen van gehard metaal, zoals stalen kettingen, bouten, en staven. Een betonschaar is een grote tang met lange armen en een kleine bek. Deze bek is gemaakt van speciaal gehard staal. De lange armen van de tang zorgen voor een hefboom effect waardoor het mogelijk is om met slechts met spierkracht door massief metaal te knippen. Een betonschaar kan gebruikt voor verschillende klussen en sloopwerkzaamheden.


Betonscharen kiezen

De belangrijkste factor die bepaalt of een betonschaar bepaald materiaal kan doorknippen zit in de bek. Of een bepaald materiaal doorgeknipt kan worden hangt af van de hardheid van de bek. Het is dus belangrijk dat u de juiste betonschaar gebruikt voor uw klussen. Wanneer het materiaal dat u wilt doorknippen te hard of te dik is voor de betondschaar komt u hoogstwaarschijnlijk niet door het materiaal heen. Mocht het wel lukken dan het is op zijn minst erg slecht voor de boutenschaar. Wanneer uw boutenschaar te licht is voor het materiaal dat u gebruikt, kan deze erg bot worden en zal u de bek erg snel moeten vervangen. Iets anders waar u op moet letten bij het kopen of gebruiken van een betonschaar is de lengte van de armen. Met langere armen kunt u de meeste kracht uitoefenen, omdat het hefboom effect dan groter is.

Betonschaar fietsslot?

Veel mensen denken dat voor het doorknippen van een fietsslot een betonschaar gebruikt kan worden. Dat dit gereedschap veelal door fietsendieven wordt gebruikt, is echter een fabel. Een betonschaar is namelijk helemaal niet geschikt voor het doorknippen van een fietsslot, omdat het materiaal van een fietsslot veel te hard is voor een betonschaar om daar doorheen te komen. Een betonschaar is wel bedoeld voor het doorknippen van bijvoorbeeld betonijzer, kettingen en boutstelen. Om verschillende materialen van verschillende diktes door te knippen, zijn er verschillende betonscharen verkrijgbaar bij Kippers. In dit assortiment staan kleine betonscharen en grote betonscharen die varieren van 450mm tot en met 610mm.