• Bel ons op het nummer 0548 51 75 75
  • Volgende werkdag geleverd!
  • 1100 m2 showroom in Rijssen!

Afkortzaagmachine

Afkortzaagmachines
Een afkortzaagmachine heeft veel weg van een cirkelzaag. Net als bij een cirkelzaag heeft een afkortzaagmachine een cirkelvormig zaagblad. U zou een afkortzaag kunnen zien als een vaststaande cirkelzaag met een roterend zaagblad. Een afkortzaagmachine bestaat onder andere uit een vaste voet en een platform waar het werkstuk op gelegd kan worden. Dit oppervlak biedt u mogelijkheid om nauwkeuriger te zagen, omdat u dankzij dit platform de hoek goed kan bepalen. Daarnaast ligt het werkstuk stil op het platform waardoor de kans om in uw vingers te zagen een stuk kleiner is. Een afkortzaagmachine wordt gebruikt voor het afkorten van diverse werkstukken en materialen.

Afkortzaagmachines gebruik

Zoals boven genoemd is een afkortzaagmachine dus bedoeld om diverse voorwerpen af te korten. Hierbij kunt u denken aan het afkorten van staven, buizen, kokers en verschillende profielen. Een afkortzaagmachine is echter niet geschikt voor het doorzagen van platen. Afkortzaagmachines zijn in staat om zowel metaal, aluminium, hout en kunststoffen te zagen. Welke materialen een afkortzaagmachine kan zagen, hangt af van het zaagblad. Deze moet aangepast worden op het materiaal waarmee u wilt werken. Wanneer u metaal wilt doorzagen, gebruikt u dus een ander zaagblad dan wanneer u hout of kunststof zaagt. Ook is het bij het zagen van harde materialen van belang dat er extra gekoeld wordt. Dit is nodig om er voor te zorgen dat het zaagblad niet vast slaat of te snel gaat slijten. Een aantal voorbeelden waarvoor een afkortzaagmachine gebruikt kan worden zijn:

  • Zagen van laminaat
  • Inkorten van schuttingpalen
  • Plinten in verstek zagen

Afkortzaagmachines werking

Één van de twee hoofdonderdelen van een afkortzaagmachine is het zaagblad. De zaag zit vast aan een scharnierbare arm. Ook de motor die het zaagblad aandrijft is bevestigd aan deze scharnierbare arm. De meeste afkortzaagmachines kunnen horizontaal en verticaal zagen in een hoek van 45° graden. Sommige afkortzaagmachines beschikken zelfs ook over een laser. De laser maakt met een rode lijn duidelijk waar de zaagsnede wordt gemaakt. Voor de extra koeling die nodig is bij het werken met harde materialen, hebben de meeste afkortzaagmachines een koelinstallatie. Dit houdt in dat er tijdens het zagen continu koelvloeistof over het zaagblad en het materiaal stroomt. Dit voorkomt dat het zaagblad oververhit raakt en dat het zaagblad te snel gaat slijten.

Afkortzaagmachines veiligheid

Na verloop van tijd is het vanzelfsprekend dat onderdelen uw afkortzaagmachine gaan verslijten. Dit maakt het werken met de machine een stuk minder prettig en kan zelfs voor onveilige situaties zorgen. Het is daarom van belang dat u bepaalde onderdelen tijdig vervangt, voordat deze versleten zijn. Een onderdeel dat relatief snel slijt, is het zaagblad. Bij Kippers Rijssen vindt u verschillende zaagbladen die geschikt zijn voor onder andere afkortzaagmachines. Deze zaagbladen variëren en zijn onder andere geschikt voor het zagen van metaal. Ook koelpompen zijn bij Kippers Rijssen verkrijgbaar. Dit zijn universele koelpompen die deel uitmaken van de onmisbare koelinstallatie van uw afkortzaagmachine. De prijzen voor deze koelpompen variëren van 45 euro tot 85 euro en zijn zowel via de site als in de showroom verkrijgbaar.