• Bel ons op het nummer 0548 51 75 75
  • Volgende werkdag geleverd!
  • 1100 m2 showroom in Rijssen!

Zetbanken

Zetbanken

Een zetbank of een afkantpers wordt gebruikt in de plaatbewerkingstechniek. Dit is een machine waarmee metalen platen in een bepaalde hoek gebogen kunnen worden. Voor dunnere metalen platen en voor kleinere buigbreedtes worden voornamelijk handmatige zetbanken gebruikt. Voor het zwaardere werk worden er mechanisch aangedreven zetbanken gebruikt. Op de site van Kippers staat een ruim aanbod aan handmatige zetbanken die zowel geschikt zijn voor in de industrie als voor ambachtswerk. Met vragen kunt u terecht in de showroom of kunt u telefonisch contact opnemen met Kippers.

Werking zetbanken

Zetbanken bestaan in verschillende soorten en groottes en worden dus gebruikt om platen in een hoek te buigen. Dit wordt zetten of kanten genoemd. Wanneer u een plaat gaat zetten, klemt u deze tussen de bovenbalk en de onderbalk. Een andere naam voor de bovenbalk is bovenbuiglijst. Dit is als het ware de bovenkant van de bek waartussen de plaat wordt geklemd. De onderbalk is dan vanzelfsprekend de onderkant van de bek. De plaat moet stevig in de bek geklemd worden zodat deze over de hele lengte steun heeft. Dit voorkomt dat de plaat tijdens het proces gaat schuiven. Wanneer de plaat zou schuiven kan dat een verschil in de maatvoering veroorzaken of kan die scheef onder de bekken komen te liggen waardoor de plaat scheef wordt gezet. Wanneer dit gebeurt, kan de plaat niet meer terug naar zijn oorspronkelijke vorm en gaat de plaat verloren.

Toepassingen zetbanken

Een zetbank kan platen van verschillende materialen zetten, waaronder:

  • RVS
  • Zink
  • Aluminium
  • Plaatstaal
  • Koper

In platen van deze materialen kan een zetbank verschillende soorten hoeken en profielen aanbrengen, zowel afgerond als scherp. Wanneer er precisiewerk geleverd moet worden, kunt u het beste een handmatige zetbank gebruiken. Voor seriematig werk of voor het werken met dikkere platen zijn mechanische zetbanken een stuk geschikter.
Een voordeel van zetten is dat er in een plaat meerdere hoeken gezet kan worden. Zo hoeven er dus niet verschillende platen aan elkaar gelast te worden. Dit bespaart een hoop tijd en is daarnaast ook een stuk netter. Ook hoeven er geen lasnaden nabewerkt te worden en heeft u gegarandeerd geen last van spetters die vrij kunnen ontstaan tijdens MIG/MAG lassen.