• Bel ons op het nummer 0548 51 75 75
  • Volgende werkdag geleverd!
  • 1100 m2 showroom in Rijssen!

Straalcabine

Straalcabine

Het stralen van oppervlaktes van bepaalde objecten wordt ook wel zandstralen of gritstralen genoemd. Dit is een techniek waarbij oppervlaktes van bepaalde materialen als het ware geschuurd worden door middel van zand of andere straalmiddelen. Deze oppervlaktebehandeling kan onder andere gebruikt worden voor het verwijderen van verfresten, het verwijderen van roest, het creëren van oppervlaktestructuren of het maken van afbeeldingen met behulp van een sjabloon. Om bij deze techniek het grit of straalzand op te vangen voor hergebruik en om de werknemer te beschermen, wordt er tijdens zandstralen vaak gebruik gemaakt van een straalcabine.

Straalcabine stralen

Een straalcabine wordt dus gebruikt om te zandstralen. Maar wat is zandstralen nou precies? Zandstralen is een oppervlaktebehandeling waarbij korrels vermengd worden met lucht. Deze lucht met korrels wordt vervolgens met een zeer hoge druk op het te stralen object gespoten. Dit zorgt voor een schurende werking. De naam zandstralen kan nogal misleidend zijn. Dit doet u namelijk denken dat er zand wordt gebruikt om te zandstralen. Dit is echter in Nederland niet langer toegestaan omdat het stralen met echt zand gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Tegenwoordig straalt men met andere straalmiddelen zoals, glasparels, straalsoda of straalgrit. De grofheid van de korrels is van invloed op het eindresultaat. Hoe grover de korrels zijn waarmee er gestraald wordt, hoe grover de structuur van het gestraalde oppervlakte zal zijn.

Straalcabine werking

Voor het zandstralen van verschillende materialen en objecten wordt er dus vaak een straalcabine gebruikt. Dit is echter niet het enige wat u nodig heeft om te kunnen beginnen met stralen. Aan alleen een straalcabine heeft u namelijk niet zo veel. Zoals u weet worden de korrels gemengd met lucht en worden deze vervolgens met hoge druk op het materiaal gespoten. Deze lucht en luchtdruk moet natuurlijk ergens vandaan komen. Om aan de slag te kunnen, heeft u dus ook een compressor nodig. Een compressor verzamelt lucht van buitenaf en perst dit samen. Zo ontstaat er een hogere luchtdruk in de compressor dan buiten de compressor. Deze luchtdruk wordt uitgedrukt in bar. Met 4 bar worden de korrels met een snelheid van 170 tot 200 meter per seconde op het materiaal gespoten. In de straalcabine zit een afzuiging die ervoor zorgt dat de korrels weer verzameld worden en zich niet ophopen in de straalcabine. Ook is het bij sommige straalmiddelen mogelijk om deze na het proces nogmaals te gebruiken.