• Bel ons op het nummer 0548 51 75 75
  • Volgende werkdag geleverd!
  • 1100 m2 showroom in Rijssen!

Palletwagens

Palletwagens

Een palletwagen is bekend onder verschillende benamingen zoals, transpallet, palletwagen, pallethefwagen en pompwagen. Een palletwagen is een transportmiddel waar verschillende lasten en goederen mee verplaatst kunnen worden wanneer deze op pallets geplaatst zijn. De zogenaamde vorken van de palletwagen steken precies in de openingen van de pallets waardoor deze vastzetten en de pallet eenvoudig omhoog getild kan worden. Aan de voorkant van de pompwagen bevindt zich besturingssysteem waarmee de palletwagen mee in beweging gebracht kan worden. Hier bevindt zich ook de bediening om de palletwagen omhoog en omlaag te laten bewegen, het heffen. Een standaard palletwagen kan een vracht tot ongeveer 20 centimeter omhoog heffen. Palletwagens worden, naast heftrucks, veel gebruikt in magazijnen. Ook worden ze veelvuldig gebruikt in distributiecentra of in vrachtwagens. Het is niet mogelijk om met een palletwagen vracht te stapelen, de hefhoogte is namelijk te laag. Hiervoor is het beter om een vorkheftruck of een mechanische palletstapelaar te gebruiken.

Palletwagens soorten

Er worden verschillende soorten palletwagens gebruikt in de praktijk. Om te beginnen zijn er handpompwagens. Deze palletwagens moeten handmatig omhoog gekrikt te worden. Deze pompwagens worden ook door middel van spierkracht in beweging gebracht. Deze palletwagens zijn vrij standaard. Er zijn ook elektrische palletwagens verkrijgbaar. Deze beschikken vaak over een meerijdplateau. Deze palletwagens worden aangedreven door middel van elektriciteit. Dit betekent dat het heffen van de palletwagen en het rijden zelf elektrisch gebeurt. Aan deze pompwagen zit een plateau bevestigd waar de bestuurder op kan staan zodat hij zelf ook mee kan rijden. Deze zijn vooral interessant wanneer er langere afstanden afgelegd moeten worden. Er zijn echter ook elektrische palletwagens zonder meerijdplateau. Deze werken in principe volledig hetzelfde als een elektrische palletwagen met meerijdplateau, alleen het meerijdplateau ontbreekt. Daarnaast zijn er nog meeneempompwagens. Deze kunt u makkelijk vervoeren in een bestelbus.
Tot slot zijn er ook nog palletwagens met een hydraulisch systeem. Bij deze palletwagens is er minder kracht nodig om te kunnen pompen. Een ander voordeel van deze soort palletwagens is de gelagerde wielen die de noodzakelijke trekkracht verkleinen. Bij Kippers kunt u dus kiezen uit het assortiment:

Waar op letten bij palletwagens?

Wanneer u een palletwagen gaat kopen is het belangrijk om te letten op het hefvermogen van de palletwagen. U moet er zeker van zijn dat uw vracht niet zwaarder zal zijn dat het hefvermogen van de palletwagen om te voorkomen dat de palletwagen het zal begeven. Tijdens het werken met een palletwagen zijn er ook een aantal punten waar u op moet letten om de veiligheid te waarborgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u de palletwagen altijd trekt en niet duwt. Zo heeft u meer zicht en verkleint u de kans op blessures aan uw rug en schouders. Zorg er daarnaast voor dat de vorken van de palletwagen goed onder de vracht zijn geplaats, dat de vracht stabiel en stevig op de palletwagen rust en dat u niet abrupt remt. Draag tot slot veiligheidsschoenen en rijdt op de juiste paden.

Naast Palletwagens bieden wij een uitgebreid assortiment transportmateriaal aan, zoals: