• Bel ons op het nummer 0548 51 75 75
  • Volgende werkdag geleverd!
  • 1100 m2 showroom in Rijssen!

Spanningtesters

Spanningstesters

Een spanningstester is ook wel bekend onder de naam spanningszoeker. Dit stuk gereedschap wordt gebruikt om te meten of ergens spanning op staat. Dit gereedschap wordt onder andere vaak gebruikt door elektromonteurs en installateurs. Zo kunnen zij bijvoorbeeld kijken of er spanning staat op de contactpolen alvorens zij aan het werk gaan. Dit is natuurlijk van groot belang voor de veiligheid, omdat zo wordt voorkomen dat zij onder spanning komen te staan tijdens hun werkzaamheden.

Tweepolige spanningstester

Zoals bij veel gereedschappen, zijn er ook van spanninstester verschillende soorten verkrijgbaar, namelijk:

  • Eenpolige spanningstester
  • Tweepolige spanningstester
  • Contactloze spanningstester
  • Zwakstroom spanningstester

Een eenpolige spanningstester is de eenvoudigste en goedkoopste spanningstester. Deze soort spanningstester bestaat uit één pen die in de stopcontactopening gestoken wordt. Een voorbeeld van een eenpolige spanningszoeker is de fitting schroevendraaier met een neonlampje. Het lampje in de schroevendraaier licht op wanneer er spanning gemeten wordt.

Een tweepolige spanningstester is een spanningszoeker waarmee zowel gelijkspanning als wisselspanning gemeten kan worden. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat een tweepolige spanningstester uit twee pennen. Deze twee pennen zijn met een snoer aan elkaar verbonden. IN één van de pennen zit een LED lampje of een digitale voltmeter die oplicht wanneer er spanning gemeten wordt. Het gebruik is erg eenvoudig: u schakelt de spanningszoeker aan, legt de punten op de te meten onderdelen en lees aan het schermpje of lampje af of er sprake is van spanning.

De contactloze spanningstester is alleen geschikt voor het meten van wisselspanning. Deze spanningszoeker mag geen contac maken met blanke geleiders maar dient alleen in de buurt gehouden te worden van bijvoorbeeld contactdozen, stroomdraden of contactstrips. Op deze manier is het onder andere erg eenvoudig om onderbrekingen van spanning in kabels te ontdekken.

Spanningstester veiligheid

Het branden van een lampje geeft bij spanningstesters dus aan dat er spanning gemeten is. Het uitblijven van dit lampje garandeert echter niet altijd dat er geen sprake is van spanning. Dit kan afhangen van verschillende factoren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de spanningszoeker niet juist gebruikt wordt, waardoor het lampje niet aan gaat. Dit kan gebeuren wanneer de spanningstester niet stevig genoeg tegen de geleider aan wordt gehouden. Het kan ook zo zijn dat de geleider of de spanningstester vies is. Ook is het mogelijk dat het lampje simpelweg stuk is of dat de overgansweerstand tussen de vinger en het contactplaatje te groot is, waardoor het lichtje te zwak is. Om er zeker van te zijn dat de spanningstester het doet, is het raadzaam om deze eerst te testen op een contactwanddoos waar spanning opstaat.