fast shipping Op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd store Meer dan 1400 m2 showroom in Rijssen 0548 517 575 Klantenservice arrow down

Plaatbewerking

Plaatbewerking is een speciale bewerkingstechniek die onder de metaalbewerking valt. Met deze techniek worden metalen plaatonderdelen tot een product Lees meer...

Plaatbewerking is een speciale bewerkingstechniek die onder de metaalbewerking valt. Met deze techniek worden metalen plaatonderdelen tot een product gevormd. Dit product kan tot stand komen door gebruik te maken van verschillende plaatbewerkingstechnieken. Het eindproduct is dus vaak een plaat. Een plaat is eerst vloeibaar metaal. Dit vloeibare metaal wordt vervolgens tot een dunne plaat gewalst. Vervolgens kan deze plaat gesneden, gevormd en gelast worden. Van een metalen plaat kan dus uiteindelijk oneindig veel soorten producten gemaakt worden. U mag gerust stellen dat plaatbewerking tegenwoordig onmisbaar is in Nederland.

151 resultaten
Sorteer op
Filters

Plaatbewerking soorten

Binnen de plaatbewerking is er sprake van verschillende technieken. Deze techniek zijn grofweg op te delen in 4 disciplines, namelijk:

  • Scheiden
  • Omvormen
  • Verspanen
  • Verbinden

Onder deze disciplines vallen nog weer andere technieken. Niet iedereen is het er over eens welke technieken bij welke disciplines horen.

Plaatbewerking technieken

Over het algemeen zijn de meeste mensen het er over eens dat laser- en plasmasnijden, knippen en zagen, ponsen en stansen en waterstraal snijden onder scheiden vallen. Scheiden is een bewerkingstechniek die er voor zorgt dat een plaat uit meerdere delen gaat bestaan door middel van snijden, knippen of drukken. Een aantal snijtechnieken zijn dus het lasersnijden, plasmasnijden en autogeen snijden. Hierbij is er volledige vrijheid van contour en vorm in de plaat. Knippen en zagen is een andere scheidende techniek. Deze techniek wordt vooral toegepast wanneer er rechte stukken gescheiden moeten worden, zoals vierkante en rechthoekige platen. Ponsen en stansen is een scheidende techniek waarbij het metaal uit de plaat wordt gedrukt. Deze techniek is vooral geschikt voor dunnere platen. Tot slot behoort waterstraal snijden nog bij de scheidende technieken. In het water dat wordt gebruikt zit fijnkorrelig zand die met 3800 bar als het ware op het metaal wordt gespoten. Door middel van omvormen kan een stuk twee dimensionaal metaal omgevormd worden tot een 3 dimensionaal object. Ook binnen deze discipline is er sprake van verschillende technieken, waaronder walsen. Walsen is een techniek waarmee buizen en kokers perfect rond kunnen worden gebogen. Andere omvorm technieken zijn zetten en buigen. Bij verspanen wordt er een deel van het materiaal verwijderd om zo de gewenste vorm te bereiken. U kunt hierbij denken aan frezen, langgatboren, boren en tappen en kotteren en ruimen. Tot slot is er verbinden. Hierbij worden de bewerkte onderdelen aan elkaar verbonden om zo een eind product te creëren. Er zijn wederom verschillende manieren binnen deze discipline. Bij verbinden kunt u denken aan verschillende soorten van lassen en solderen.

Bekijk ook: