Wals-, zet- en knipmachines
In de metaalbewerkingstechniek zijn er veel verschillende technieken en werkingswijzen om het gewenste resultaat te bereiken met verschillende soorten Lees meer...
In de metaalbewerkingstechniek zijn er veel verschillende technieken en werkingswijzen om het gewenste resultaat te bereiken met verschillende soorten metalen. Onder metaalbewerkingstechniek valt bijvoorbeeld ook plaatbewerking. Dit is een specifieke bewerkingstechniek waarbij metalen platen tot een eindproduct worden gevormd. Binnen de plaatbewerkingstechniek bestaan er ook verschillende technieken, waaronder walsen, zetten en knippen. Voor deze technieken bestaan er verschillende machines die u helpen om het gewenste resultaat te bereiken. Tegenwoordig zijn er ook machines op de markt die een wals-, zet- en knip combinatie hebben. Deze universele machines hebben dus meerdere functies. Zo hoeft u niet 3 verschillende machines aan te schaffen om te kunnen walsen, zetten en knippen.
Wat is walsen?
Walsen is een van de plaatbewerkingstechnieken die in de metaalbewerking wordt toegepast. Met walsen worden metalen platen tot dunnere platen gewalst of worden metalen platen omgevormd tot cilindervormige buizen. Dit tweede wordt ook wel rolbuigen genoemd en is geschikt voor staal, aluminium, RVS en meer. Machines die gebruikt worden om mee te walsen hebben twee of meer walsrollen. Deze walsrollen oefenen een dusdanige kracht uit op de plaat dat deze dunner wordt of vervormt. Binnen het walsen kan er nog onderscheid gemaakt worden tussen koud walsen en warm walsen. Of u koud of warm moet walsen, is afhankelijk van het te bewerken materiaal en de eisen en toepassing van het eindproduct. Wanneer metaal heet is, is het een stuk makkelijker te vervormen ten opzichte van koud metaal. Koud metaal heeft echter als voordeel dat het materiaal harder wordt. Dit komt omdat er versteviging optreedt waardoor er een andere textuur ontstaat.
Wat is zetten?
Zetten is een plaatbewerkingstechniek waarbij een metalen plaat wordt omgevormd tot een 3D object. Kortweg is zetten niet veel anders dan buigen. Een metalen plaat wordt op de onderbalk op een matrijs of groef gelegd en vastgeklemd. Vervolgens wordt de stempel of mes van de bovenbalk met een grote kracht op de plaat geduwd. Door de druk die op de plaat wordt uitgeoefend buigt deze uiteindelijk met de vorm van de matrijs of groef mee. Deze techniek volgt vaak op knippen, lasersnijden of plasmasnijden.
- Plaatbewerking
- Zetbekken
- Strek en stuikmachines
- Ponstangen
- Planeerhamer
- Engels Wielen
- Velsmachines
- Uithoekpersen
- Machineklemmen
- Zetbanken
- Plaatwalsen
- Pijpuitklinkers
- Plaatscharen
- Metaalbuigers
Wat is knippen?
Deze plaatbewerkingstechniek scheidt metaal door middel van twee grote schaarmessen. Het is gebruikelijk dat hierbij het bovenmes beweegt en het ondermes vast staat. Het is een zeer eenvoudige en een relatief goedkope bewerkingstechniek. Knippen wordt vaak toegepast bij eenvoudige contouren of wanneer het gaat om kleine aantallen.