fast shipping Op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd store Meer dan 1400 m2 showroom in Rijssen 0548 517 575 Klantenservice arrow down

Plaatscharen

Plaatscharen zijn een onmisbare tool voor het bewerken van en werken met metalen platen. Elke metaalbewerker zal dit beamen en bovendien zal hij aange Lees meer...

Plaatscharen zijn een onmisbare tool voor het bewerken van en werken met metalen platen. Elke metaalbewerker zal dit beamen en bovendien zal hij aangeven dat het 'knippen' van metaal vakmanschap vereist. Je kunt echter over nog zoveel vakmanschap beschikken, als de tools waarmee je moet werken kwalitatief niet in orde zijn, dan houdt het snel op. Kies daarom voor de plaatscharen uit het assortiment van Kippers Rijssen. U bent dan verzekerd van de beste kwaliteit en bovendien betaalt u bij Kippers nooit teveel!

Filters

Wat is een plaatschaar?

Om metalen platen te bewerken, is de plaatschaar niet te missen. Dit is een belangrijk instrument dat tegenwoordig erg veel gebruikt wordt voor verschillende doeleinden. Als metaalbewerker kun je bijna niet zonder plaatschaar. Een plaatschaar is een speciale zware schaar die hard metaal kan knippen in de vorm die nodig is. Er zit wel een groot verschil tussen plaatscharen.

Een plaatschaar is vaak voor een bepaalde dikte metaal gemaakt. Als een plaatschaar gebruikt wordt voor te dik metaal, is de kans groot dat de schaar beschadigd wordt. Daarom zijn er meerdere soorten plaatscharen te vinden die ook voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden.

Verschillende soorten plaatscharen

Voordat je een plaatschaar koopt, is het handig om te weten welke soort plaatschaar je het beste kunt gebruiken. Hier zit namelijk een groot verschil tussen. Hieronder staat een overzicht van de plaatscharen die je allemaal kunt vinden.

Blikschaar

De blikschaar is een plaatschaar die gebruikt kan worden voor het knippen van kleine rechte stroken. Deze worden gemaakt voor dunne platen. Het is een plaatschaar, maar de naam blikschaar wordt ook erg vaak gebruikt. De blikschaar is erg geschikt voor het knippen van rechte vormen uit metaal. Het knippen van ronde vormen met een blikschaar is lastig te doen. Dit komt omdat de messen helemaal recht zijn.

Zinkschaar

Om een plaat van zink te knippen, wordt een zinkschaar gebruikt. Dit is een plaatschaar die gemaakt is om platen van zink te knippen. Vooral door zinkwerkers en dakdekkers worden deze erg veel gebruikt. Deze scharen zijn voorzien van dubbele scharnieren en een veermechanisme. Het veermachanisme zorgt ervoor dat de benen van de schaar direct weer opengaan na het sluiten. Hierdoor wordt het knippen van een zinkplaat een stuk makkelijker. Ook met deze scharen zijn ronde vormen lastig te knippen.

Doorloopschaar

De doorloopschaar is een plaatschaar die gebruikt wordt voor het knippen van plaatstaal. Deze lijkt op een blikschaar, maar de plaat loopt bij een doorloopschaar onder de schaar door. Hierdoor hoeft het metaal niet gebogen te worden om goed afgeknipt te kunnen worden. Voor het knippen van rechte stukken is de doorloopschaar erg geschikt. Net als de scharen hierboven is het erg lastig om hier ronde vormen mee te knippen.

Rondbekschaar

Voor het knippen van ronde vormen heb je de rondbekschaar. Deze schaar lijkt een beetje op de blikschaar, maar heeft een rond mes aan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat het knippen van ronde vormen veel makkelijker wordt. Bij een rondbekschaar is het mogelijk om rond te knippen in 1 richting. Je kunt deze schaar niet zomaar gebruiken voor een andere richting. Verder is de schaar niet te gebruiken voor het knippen van rechte stukken.

Vingerschaar

Als je hele dunne platen wilt knippen, heb je hier een speciale plaatschaar voor nodig. Hiervoor heb je namelijk een vingerschaar nodig. De vingerschaar is een plaatschaar die geschikt is voor rechte stukken op enorm dunne platen. Daarnaast kan verpakkingsmateriaal en isolatiemateriaal ook geknipt worden met deze schaar. De meskanten zijn erg scherp en hebben kartels. Hierdoor glijdt het geknipt stuk niet zomaar weg als je aan het knippen bent. Bij vingerscharen moet je dik materiaal voorkomen. Hierdoor blijft de schaar scherp.

Hefboomplaatschaar

Voor enorm dikke materialen, heb je de hefboomplaatschaar. Dit is een speciale plaatschaar die voor platen van maximaal 3 mm dik zijn bedoeld. Deze plaatschaar moet vastgemaakt worden aan een werkbank zodat het onderste deel van de schaar vastzit. Door middel van een hefboom kan het bovenste mes verplaatst worden. Bij het gebruik van een hefboomplaatschaar is het erg belangrijk om gebruik te maken van een plaatsteun. Hierdoor kan er veilig zoveel mogelijk druk aangebracht worden.

 

Plaatscharen met handbediening

Het merendeel van de plaatscharen uit ons assortiment zijn plaatscharen die met de hand bediend worden. U heeft de keuze uit verschillende modellen, waaronder het zogenaamde “bankschroef model”. Deze plaatst u eenvoudig op de werkbank en is verkrijgbaar in verschillende mes lengtes. Naast dit type plaatschaar hebben we ook een plaatschaar op voet in het assortiment opgenomen. Deze plaatschaar is uitermate geschikt voor het knippen van grotere metalen platen.

Gemotoriseerde plaatschaar

De grote tegenhanger van de plaatschaar die met de hand bediend wordt is de gemotoriseerde plaatschaar. U begrijpt vast en zeker dat deze machine u meer mogelijkheden biedt dan de hierboven beschreven variant. De gemotoriseerde versie wordt veel gebruikt in en door onder andere:

  • Werkplaatsen
  • Onderhoudsdiensten
  • Scholen
  • Opleidingscentra

Deze machine vereist de nodige technische kennis, maar u bent uiteraard die professional voor wie deze machine geen geheimen heeft.

Veilig werken met plaatscharen

Het is altijd belangrijk om de veiligheid in de werkplaats of garage niet uit het oog te verliezen. Maar het werken met plaatscharen verdient toch extra aandacht. Een ongeluk zit in een klein hoekje en in het geval van een ongeluk met een plaatschaar zijn de gevolgen vaak verregaand. Zorg er dan ook altijd voor dat deze tool alleen gebruikt wordt door mensen die weten hoe ze ermee om moeten gaan. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld in het geval van een leerling of stageloper? Blijf er dan altijd bij!

Beschrijving en productspecificaties van Plaatscharen

De plaatscharen die u in onze webwinkel vindt zijn allemaal voorzien van duidelijke foto’s en productbeschrijvingen. Bovendien ontbreken de technische specificaties niet. Zo stellen wij u in staat om de juiste keuze te maken. Uw bestelling heeft in verreweg de meeste gevallen al de volgende werkdag al in huis. Dit komt omdat wij vanuit eigen voorraad leveren en de lijnen dus kort zijn. Kiezen voor Kippers Rijssen is kiezen voor kwaliteit, service en scherpe prijzen. Wij zien uw bestelling dan ook graag tegemoet!