fast shipping Op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd store Meer dan 1400 m2 showroom in Rijssen 0548 517 575 Klantenservice arrow down

Klokpomp

Een klokpomp, ook wel een roterende plunjerpomp genoemd, is een essentieel apparaat voor het transporteren en meten van vloeistoffen. Deze pompen zijn Lees meer...

Een klokpomp, ook wel een roterende plunjerpomp genoemd, is een essentieel apparaat voor het transporteren en meten van vloeistoffen. Deze pompen zijn bijzonder effectief voor toepassingen waar een constante en nauwkeurige dosering van vloeistoffen nodig is. In deze gids bespreken we de werking, toepassingen en voordelen van klokpompen, evenals tips voor het kiezen van de juiste klokpomp voor jouw behoeften.

Filters

Wat is een klokpomp?

Een klokpomp is een type verdringerpomp die vloeistoffen verplaatst door middel van roterende plunjers of tandwielen. De pomp werkt door de rotatie van deze plunjers, die de vloeistof in kleine, gecontroleerde hoeveelheden verplaatsen. Dit maakt klokpompen bijzonder geschikt voor toepassingen waar nauwkeurige vloeistofdosering en constante stroom vereist zijn.

Werking van een klokpomp

Een klokpomp bestaat uit een behuizing met een roterend mechanisme binnenin, meestal in de vorm van plunjers of tandwielen. Wanneer de pomp draait, bewegen de plunjers of tandwielen vloeistof door de pomp in een reeks kleine, gecontroleerde stappen. Dit resulteert in een constante en gelijkmatige vloeistofstroom. De nauwkeurige werking van de klokpomp maakt het mogelijk om vloeistoffen met hoge precisie te doseren en te verplaatsen.

Voordelen van een klokpomp

  • Nauwkeurige dosering: Een van de grootste voordelen van klokpompen is hun vermogen om vloeistoffen met hoge precisie te doseren. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waar een exacte hoeveelheid vloeistof nodig is, zoals in chemische processen en farmaceutische productie.
  • Constante stroom: Klokpompen leveren een constante en gelijkmatige stroom, wat essentieel is voor processen die afhankelijk zijn van een stabiele vloeistofaanvoer. Dit maakt ze geschikt voor industriële toepassingen waar een continue en betrouwbare vloeistofstroom nodig is.
  • Hoge druk: Klokpompen kunnen vloeistoffen op hoge druk verplaatsen, wat ze geschikt maakt voor toepassingen waar hoge druk vereist is, zoals in hydraulische systemen en brandstofinjectiesystemen.
  • Duurzaamheid: De robuuste constructie van klokpompen maakt ze duurzaam en betrouwbaar, zelfs onder zware bedrijfsomstandigheden. Ze zijn bestand tegen slijtage en kunnen lange tijd betrouwbaar werken met minimaal onderhoud.

Toepassingen van klokpompen

  • Chemische industrie: In de chemische industrie worden klokpompen gebruikt voor het nauwkeurig doseren en verplaatsen van chemicaliën. Ze zorgen voor een constante stroom en hoge precisie, wat essentieel is voor het mengen en reageren van chemische stoffen.
  • Farmaceutische industrie: Voor de productie van medicijnen en andere farmaceutische producten is nauwkeurige dosering cruciaal. Klokpompen worden gebruikt om actieve ingrediënten en andere componenten precies te doseren, waardoor de consistentie en kwaliteit van het eindproduct worden gegarandeerd.
  • Voedingsmiddelen- en drankenindustrie: In de voedingsmiddelen- en drankenindustrie worden klokpompen gebruikt voor het verplaatsen en doseren van ingrediënten zoals oliën, siropen en andere vloeistoffen. Ze zorgen voor een constante en gecontroleerde stroom, wat belangrijk is voor het handhaven van de productkwaliteit.
  • Waterbehandeling: Klokpompen worden ook gebruikt in waterbehandelingssystemen om chemicaliën zoals chloor en andere desinfectiemiddelen nauwkeurig te doseren. Dit helpt bij het handhaven van de waterkwaliteit en veiligheid in drinkwater- en afvalwaterbehandelingssystemen.
  • Hydraulische systemen: In hydraulische systemen worden klokpompen gebruikt om hydraulische vloeistoffen onder hoge druk te verplaatsen. Ze zorgen voor een betrouwbare en efficiënte werking van hydraulische machines en apparatuur.

Het verschil tussen dompelpompen en klokpompen

Hoewel zowel dompelpompen als klokpompen worden gebruikt om vloeistoffen te verplaatsen, zijn hun werkingsprincipes, toepassingsgebieden en ontwerpkenmerken fundamenteel verschillend.

Dompelpompen zijn ontworpen om ondergedompeld in de vloeistof te werken die ze verplaatsen. Ze maken gebruik van een centrifugaal mechanisme waarbij een waaier roteert om de vloeistof naar boven te duwen door middel van centrifugale kracht. Dit type pomp is uitermate geschikt voor het afvoeren van water uit ondergelopen kelders, vijvers, zwembaden, en andere vergelijkbare omgevingen. Ze zijn efficiënt in het verplaatsen van grote hoeveelheden water over relatief korte afstanden en zijn vaak uitgerust met automatische schakelsystemen, zoals een vlotter, om de pomp in te schakelen wanneer het waterniveau stijgt. Hun robuuste en waterdichte ontwerp zorgt ervoor dat ze betrouwbaar functioneren, zelfs wanneer ze volledig ondergedompeld zijn.

Klokpompen, aan de andere kant, zijn verdringerpompen die vloeistoffen verplaatsen door middel van roterende plunjers of tandwielen. Deze componenten verplaatsen de vloeistof in kleine, gecontroleerde hoeveelheden, wat resulteert in een constante en gelijkmatige stroom. Klokpompen zijn bijzonder geschikt voor toepassingen waar nauwkeurige vloeistofdosering en een stabiele stroom noodzakelijk zijn, zoals in de chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Ze kunnen vloeistoffen onder hoge druk verplaatsen en zijn bestand tegen slijtage, wat hen geschikt maakt voor zware en industriële omstandigheden.

Hoogwaardige klokpompen voor diverse toepassingen

Bij Kippers Rijssen bieden we een breed scala aan hoogwaardige klokpompen die voldoen aan de behoeften van verschillende toepassingen. Deze pompen zijn ontworpen voor efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid, waardoor ze perfect zijn voor zowel huishoudelijk als industrieel gebruik. Hier zijn enkele van onze topmodellen:

Onze klokpomp IBO met ingebouwde vlotter is voorzien van een ingebouwde vlotter, wat zorgt voor een automatische werking afhankelijk van het waterniveau. Ideaal voor het leegpompen van kelders, waterputten en andere ruimtes die gevoelig zijn voor overstromingen. De ingebouwde vlotter maakt deze pomp uiterst gebruiksvriendelijk en betrouwbaar.

De klokpomp VERTO 900W is een krachtige en robuuste oplossing voor het snel en efficiënt verplaatsen van grote hoeveelheden water. Met zijn hoge vermogen is deze pomp geschikt voor zowel huishoudelijke als professionele toepassingen, zoals het leegpompen van vijvers, zwembaden en ondergelopen kelders.

Voor kleinere klussen is de klokpomp VERTO 400W een uitstekende keuze. Deze compacte en efficiënte pomp is perfect voor het afvoeren van water uit kruipruimtes, kleine reservoirs en andere beperkte ruimtes. Ondanks zijn kleinere formaat biedt hij betrouwbare prestaties en duurzaamheid.

De klokpomp Graphite Vuilwaterpomp RVS 650W is speciaal ontworpen voor het verplaatsen van vuil water. Met zijn roestvrijstalen behuizing en krachtige motor is deze klokpomp ideaal voor veeleisende omgevingen waar het water vervuild is met vaste deeltjes. Deze pomp combineert robuustheid met efficiëntie en is een betrouwbare keuze voor zware toepassingen.

Onze klokpompen zijn ontworpen om aan de hoogste eisen te voldoen, of het nu gaat om huishoudelijk gebruik of zware industriële toepassingen. Bezoek onze website om meer te weten te komen over deze producten en ontdek welke klokpomp het beste bij uw behoeften past.