Dubbelwerkende cilinders
Als je veel gebruik maakt van hydrauliek, is een dubbelwerkende cilinder in sommige gevallen een essentiële cilinder om gebruik van te maken. Voor het Lees meer...
Als je veel gebruik maakt van hydrauliek, is een dubbelwerkende cilinder in sommige gevallen een essentiële cilinder om gebruik van te maken. Voor het maken van verschillende werktuigen, is het belangrijk om gebruik te kunnen maken van hydrauliek. Een dubbelwerkende cilinder is één van de cilinders die veel gebruikt wordt als iets hydraulisch aangedreven moet worden.
Dubbelwerkende cilinder
Het is niet altijd voldoende om gebruik te maken van hydrauliek. In sommige gevallen is het ook nodig om dit te combineren met pneumatiek. In dat geval krijg je te maken met enkelwerkende en dubbelwerkende cilinders. Het kan in sommige gevallen erg belangrijk zijn om hier gebruik van te maken. Als de druk van de hydraulische vloeistof niet voldoende is, moet dit namelijk aangevuld worden. Pneumatiek is één van de beste manieren om dit voor elkaar te krijgen.
Wat is een dubbelwerkende cilinder?
Een dubbelwerkende cilinder is een cilinder die naar twee kanten druk uit kan voeren. Ten opzichte van een enkelvoudige cilinder die alleen maar drukkracht of trekkracht uit kan voeren, is het met een dubbelwerkende cilinder mogelijk om dit beide te doen. Als het nodig is om in beide richtingen druk uit te oefenen of je te maken hebt met grote slaglengtes, is een dubbelwerkende cilinder essentieel om te gebruiken. Door dit te gebruiken, heb je namelijk een betrouwbaar systeem.
Een dubbelwerkende cilinder is uitgerust met twee plaatsen om lucht in te persen. Aan de onderkant is het mogelijk om drukkracht uit te oefenen door hier lucht in te persen en aan de bovenkant is het mogelijk om trekkracht te creëren. Deze trekkracht zorgt ervoor dat de cilinder inschuift. Voor verschillende hydraulische werktuigen is het belangrijk om hier gebruik van te kunnen maken. Vooral als er een hogere druk nodig is, is dit ideaal.
Hoe werkt een dubbelwerkende cilinder?
Het werken van de cilinder wordt gedaan door lucht te persen in één van de delen die hiervoor nodig zijn. De cilinder zelf bestaat uit een cilinderbuis die meestal van staal is gemaakt, maar ook van aluminium, messing en RVS te krijgen is. Aan de binnenzijde van deze cilinder is vaak een speciale bewerking te vinden. Dit zorgt ervoor dat de zuigerafdichting beter is en er minder snel een lekkage kan ontstaan.
De cilinderbuis bevat een bodem en een deksel. Deze zorgen ervoor dat er druk in de cilinder gebruikt kan worden. Deze worden uitgerust met aansluitpoorten en worden stevig vastgezet zodat lekkages zoveel mogelijk voorkomen worden. Tussen de bodem en de deksel beweegt de zuiger. Aan de deksel van de cilinder zit een lagerbus. Vanuit hier is het voor de zuigerstang om te bewegen. Hierbij wordt een speciale stangpakking gebruikt om de lagerbus goed af te dichten. Om te voorkomen dat er schade ontstaat aan de bodem of de deksel, wordt er vaak gebruik gemaakt van een vaste buffering.
Voordelen dubbelwerkende cilinder
Er zitten verschillende voordelen aan het gebruik van een dubbelwerkende cilinder. Zo is het mogelijk om hiermee een betrouwbare aandrijving te hebben voor verschillende werktuigen. De cilinders zijn in alle vormen en maten te vinden. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk is om voor elke situatie een goede dubbelwerkende cilinder te vinden.
Dubbelwerkende cilinders zorgen ervoor dat het mogelijk is om erg precies te werk te gaan. Dit komt omdat de cilinders ook halverwege kunnen stoppen. Doordat er aan beide kanten gebruik gemaakt wordt van druk, is het mogelijk om op alle benodigde punten te stoppen. Hierdoor is het voor zwaar werk ook mogelijk om erg precies te werk te gaan. In gevallen waar heel veel precisie nodig is, is het nodig om een extra vergrendelingscilinder toe te voegen.
Meer transport accessoires: