fast shipping Op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd store Meer dan 1400 m2 showroom in Rijssen 0548 517 575 Klantenservice arrow down

Gereedschap inch maten

In Europa wordt er gebruik gemaakt van het metrische meetstelsel. Dit betekent dat alle maten afgeleid worden van een meter. Dit is echter niet altijd Lees meer...

In Europa wordt er gebruik gemaakt van het metrische meetstelsel. Dit betekent dat alle maten afgeleid worden van een meter. Dit is echter niet altijd zo geweest. Aan het eind van de 18e eeuw gebruikte elk lang nog een eigen maatvoering. In deze periode was Napoleon aan de macht en hij vond dat in al zijn veroverde landen, het metrische stelsel ingevoerd moest worden. Hier ging het om bijna heel West-Europa. Engeland hoorde hier echter niet bij en bleef, net als Canada en de VS, werken met de Engelse maatvoering. Deze maatvoering is niet gebaseerd op meters, maar op inches. Later gingen steeds meer landen gebruik maken van het metrisch stelsel, waaronder uiteindelijk ook Engeland. In de VS wordt nog steeds gebruikt gemaakt van de maatvoering op basis van inches. Amerikaanse auto's en motoren als Chevrolet en Harley Davidson hebben dan ook vaak Engelse bouten en moeren.

Filters

Wat is gereedschap inch maten

Metrisch gereedschap heeft maten die allen afgeleid zijn van een meter, zoals millimeters en centimeters. Engels gereedschap is het gereedschap met inch maten. Hierbij zijn alle maten dus gebaseerd op inches, zoals 1 inch, 3/4 inch, 1/2 inch en 1/8 inch. Een inch staat gelijk aan 2,54 centimeter. Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat een Engelse inch anders is dan een Amerikaanse inch, maar dit is echter niet het geval. De maten zijn exact hetzelfde. Het verschil zit in het schroefdraad. Bij het kopen van gereedschap met inch maten hoeft u echter niet op de schroefdraad te letten. Wat wel belangrijk is, is of het gereedschap precies op de bout of de moer past. Een ander punt van verwarring gaat over doppen en dopsleutels. Voor metrische en inch doppen kunt u dezelfde ratelsleutels gebruiken. Een ratelsleutel heeft een vierkante stift waarop de dop op de ratel wordt vastgezet. Deze kan verschillen van maat, maar deze maat heeft niks te maken met de wijdte van de dop maar alleen met de aansluiting tussen de dop en de ratel. Wanneer u al over een metrische doppenset beschikt, heeft u dus genoeg aan het aanschaffen van een inch maten doppenset om ook met Engelse bouten en moeren aan de slag te kunnen. Tengtools heeft hiervoor een aantal mooie inch doppensets met de maten die u nodig heeft.

Gereedschap Engelse maten

Gereedschap wat gebaseerd is op inches is ook wel bekend als Engels gereedschap. Engels gereedschap lijkt erg veel op metrisch gereedschap, maar de verschillen zijn zeker niet onbelangrijk. Wanneer het gereedschap opgemeten en vergeleken zou worden, zult u zien dat er een verschil van slechts millimeters of tienden van millimeters in zit. Dit lijkt erg weinig, maar dit kleine verschil heeft een grote invloed op het los of vast draaien van bouten en moeren. Wanneer het verkeerde gereedschap gebruikt wordt, kunnen bouten beschadigen of rond worden.

Ons assortiment handgereedschap bestaat uit: