fast shipping Op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd store Meer dan 1400 m2 showroom in Rijssen 0548 517 575 Klantenservice arrow down

Schuur- en schaafmachines

In de houtbewerking kunt u veel verschillende apparaten en machines gebruiken om het gewenste resultaat te behalen. Twee machines die veel gebruikt wo Lees meer...

In de houtbewerking kunt u veel verschillende apparaten en machines gebruiken om het gewenste resultaat te behalen. Twee machines die veel gebruikt worden in de houtbewerking zijn de schaafmachine en de schuurmachine. Een schaafmachine schaaft de bovenste laag van een oppervlak, om zo ruw hout gladder te maken. Mensen gebruiken een schaafmachine soms ook om verflagen te verwijderen. Dit wordt echter sterk afgeraden, omdat dit schaafbeiteltjes kan beschadigen, waardoor deze niet meer bruikbaar zijn.

Een schuurmachine wordt ook gebruikt om een oppervlak, bijvoorbeeld hout, glad te maken. In tegenstelling tot de schaafmachine, mag een schuurmachine wel gebruikt worden om verflagen te verwijderen. Zowel schuurmachines als schaafmachines komen in verschillende soorten voor.

23 resultaten
Sorteer op
Filters

Schuur- en schaafmachines vlakbank

Schaafmachines vindt u in drie verschillende soorten, namelijk

 • Vlakbank
 • Vandiktebank
 • Freesmachine

Een vlakbank functioneert door de aandrijving van een elektromotor en is bedoeld om planken en balken mee te schaven. Deze kunnen vlak, haaks en glad worden geschaafd. De drie belangrijkste onderdelen van een schaafmachine zijn het aanvoerblad, de beitelas en het afvoerblad. Het aanvoerblad en het afvoerblad zijn beide verstelbaar. Bij een vlakbank zit meestal een geleider haaks op het aanvoerblad en afvoerblad bevestigd. De beitelas is een cilindervormige staaf met scherpe messen. Door de elektromotor wordt de beitelas aangedreven en gaat deze draaien. Wanneer het hout over de beitelas beweegt, wordt er een stuk hout van af geschaafd door de draaiende beweging van de beitelas.

Schuur- en schaafmachines vandiktebank

De vandiktebank wordt vaak gebruikt nadat het hout al bewerkt is door een vlakbank. Een vlakbank schaaft een breedtezijde en een diktezijde. Een vandiktebank wordt vervolgens gebruikt om de overige zijden te schaven. De vandiktebank beschikt ook over een elektromotor. Deze elektromotor drijft de beitelas, aanvoerwals en de afvoerwals aan. De aan-en afvoerwals bevinden zich voor en achter de beitelas en brengen het hout in beweging. De werking van de  beitelas in deze schaafmachine is in principe hetzelfde als bij de vlakbank. Een vandiktebank is voor zowel de professional als de hobbyist geschikt.

Schuur- en schaafmachines freesmachine

Tot slot is er nog de freesmachine. Dit is een machine die wordt gebruikt om verschillende materialen te frezen. Frezen is een vorm van schaven en wordt gedaan door middel van een frees. Dit is een plaat- of cilindervormig gereedschap met tandjes die functioneren als kleine beitels. Door de draaiende frees over het hout te bewegen wordt overtollig hout verwijderd. Een freesmachine kan gebruikt worden voor het frezen van veel verschillende materialen. Op de site van kippers vindt u deze machine dan ook niet onder het kopje houtbewerking, maar onder boormachines.

Schuur- en schaafmachines Holzstar

Alle bovengenoemde schaafmachines zijn in het assortiment van Kippers aanwezig. Naast deze producten, zijn er ook verschillende schuurmachines bij Kippers verkrijgbaar. Één van deze schuurmachines is de Holzstar BTS 250. Deze schuurmachine kan gebruikt worden voor het ontbramen, afvlakken en slijpen van hout en andere materialen. De schuurmachine beschikt over een zwenkbare slijpband die in te stellen is in hoeken tot 45 graden. Hierdoor is het erg gemakkelijk om met uiteenlopende vormen te werken. 

 • Scheppach
 • Houtdraaibanken
 • Afkortzaagmachines
 • Afzuiginstallaties
 • Houtklovers
 • Figuurzaagmachines
 • Lintzaagmachines
 • Cirkelzaagtafels