Lashelmen
Lassen is een metaalbewerkingstechniek die niet geheel ongevaarlijk is. Wanneer u gaat lassen zijn er een aantal belangrijke dingen waar u op moet let Lees meer...
Lassen is een metaalbewerkingstechniek die niet geheel ongevaarlijk is. Wanneer u gaat lassen zijn er een aantal belangrijke dingen waar u op moet letten en een aantal maatregelen die u moet treffen om uw veiligheid te waarborgen. Door de juiste maatregelen te treffen, kan letsel voorkomen worden. Een van de risico’s die bij het lassen komt kijken zijn de metaalspetters die vrijkomen tijdens het lassen. Deze spetters zijn erg heet en kunnen lelijke brandwonden maken. Ter bescherming moet u altijd handschoenen dragen die speciaal zijn gemaakt om u tegen deze metaalspetters te beschermen. Daarnaast is het belangrijk om brandwerende, of op zijn minst, brandvertragende kleding te dragen.
Lashelmen kopen
Tijdens het lassen is het ook van groot belang dat u uw ogen beschermt tegen het licht dat tijdens het proces vrijkomt. Het licht waar u tijdens het lassen aan blootgesteld wordt, is erg fel en bevat uv-stralen die uw ogen kunnen beschadigen. Dit is de reden waarom er in een lashelm een donker glas zit. Verder beschermt een lashelm u ook tegen de hitte en mogelijke brandwonden in uw nek, gezicht, en ogen. Er zijn echter veel verschillende lashelmen op de markt. De helm die u nodig heeft, hangt af van de werkzaamheden en de techniek die u wilt uitvoeren.
Soorten lashelmen
Om te beginnen zijn er twee soorten lashelmen. Dit zijn de passieve lashelmen, ook wel de standaard lashelmen, en de automatische lashelmen. Een passieve lashelm is de meest gebruikte lashelm. Deze helm is tijdens het plaatsen van de elektrode omhoog geklapt en wordt tijdens het lassen weer naar beneden geduwd. Een voordeel van deze helmen is dat deze goedkoop zijn en een goede bescherming bieden. In de helm zit een donker glaasje met een schaduw van 10 die de ogen beschermt tegen het licht. Een nadeel is dat het steeds openklappen en dichtklappen van de helm voor nekklachten kan zorgen. Daarnaast kan dit ook een slechte start bij de lasnaad veroorzaken, omdat het moeilijk kan zijn de elektrode te plaatsen wanneer de helm wordt dichtgeklapt. Ook het herhaaldelijk open- en dichtklappen van de helm kan erg vermoeiend zijn wanneer er steeds korte stukken gelast worden. Bij Kippers heeft u keuze uit verschillende soorten lashelmen:
- Lashelm Fire
- Lashelm Eagle
- Lashelm Carbon
- Lashelm EWH
- Lashelm Protect
- Panoramische Lashelm
Automatische lashelm
De automatische lashelm is een stukgeavanceerder dan de passieve lashelm. Deze soort lashelm is een stuk moderner en verschilt veel van de passieve lashelm. Deze lashelmen hebben een schaduw van 3 of 4 als ze niet actief zijn. Zo kunt u goed zien wat u doet zonder uw helm af te hoeven doen. De sensoren in de lashelm zorgen ervoor dat de helm actief wordt wanneer de lasboog begint. De schaduw gaat dan van 3 of 4 direct naar schaduw 8 of 10. Een voordeel hiervan is dat u de helm niet continu open en dicht hoeft te klappen. Zo voorkomt u dus een vermoeide nek en kunt u zonder onderbrekingen uw werk afmaken. Het nadeel van deze soort lashelm is dat deze een stuk duurder is door de technologie en materialen van de helm. Daarnaast werken automatische helmen op batterijen. U zal dus regelmatig batterijen moeten aanschaffen en verwisselen.
Lasapparatuur onderdelen
Bij Kippers Rijssen heb je de keuze uit het volgende lasapparatuur assortiment: