Inbussleutelsets
Inbussleutels
De inbussleutel is hoogstwaarschijnlijk bij iedereen wel bekend. Het L-vormige staafje dat u doorgaans nodig heeft voor elk meubel bouw pakket of voor het vastzetten van een fietszadel, heeft vrijwel iedereen al eens in zijn handen gehad. Dit sleuteltje is ook bekend onder de lange naam, binnezeskantstiftsleutel. De naam inbus komt van Innensechskantschraube Bauer und Schraube. Of te wel, binnzeskantschroef. Het inbussysteem is gepatenteerd door Bauer und Schraube.
Net als vele andere gereedschappen is ook de inbussleutel verkrijgbaar in verschillende maten. Bij Kippers Rijssen koopt u de 10-delige inbussleutelsets van Seneca. Dus of u nou opzoek bent naar een mini inbussleutel of een lange inbussleutel, bij het aanschaffen van een inbussleutel set van Seneca kunt u er vrijwel zeker van zijn dat u de juiste maat heeft.
Inbussleutels toepassingen
Een inbussleutel is alleen te gebruiken voor het vast- en losdraaien van inbusbouten en moeren. Bouten en moeren kunnen met een inbussysteem bevestigd worden. Een inbus is niks anders dan een zeskantig uitsparing in een bout. De moer hoeft geen specifieke vorm te hebben, maar is vaak een simpele zeskant met een uitsparing voor de bout. De inbussleutels en bouten komen voor in zowel metrische maten als in Engelse maten, of te wel inches.
Een inbusbout komen vaak bij bouwpakketten geleverd. Dit kunnen bouwpakketten voor volledige meubels zijn maar ook simpel speelgoed en kleine constructies kunnen gebruik maken van inbusbouten. De kop van de inbusbout is doorgaans vrij dik. Dit is nodig omdat er voldoende ruimte moet zijn voor de zeskantige uitsparing waarin de inbussleutel geplaatst moet worden. Vervolgens wordt de bout vast gedraaid door middel van de inbussleutel. Een inbusbout wordt gebruikelijk gewoon een bout of inbus genoemd.
Inbussleutel maten
Om een inbus vast te draaien heeft u dus een inbussleutel nodig. Deze komen voor in verschillende maten. Omdat de inbussleutel precies in de uitsparing van de bout moet passen, is het belangrijk dat u de juiste maat inbussleutel heeft. Wanneer u de verkeerde maat inbussleutel gebruikt om een bout aan te draaien, kan het voorkomen dat de zes hoeken van de bout of de inbussleutel beschadigen, waardoor de bout of inbussleutel onbruikbaar is. Een inbussleutel is vaak L-vormig en heeft een zeskantige doorsnede. Inbussleutels komen echter ook in andere vormen voor. Zo zijn er ook S-vormige inbussleutels en T-vormige inbussleutels. Met de T-vormige inbussleutel zit er geen hoek van 90 graden in de sleutel, maar een handvat op een van de uiteindes. Hiermee kunt u nog meer kracht zetten dan een gewone inbussleutel.