Ratels
Ratels
De ratel een zeer oud stuk gereedschap die al werd gepatenteerd in 1863. In die tijd had de ratel nog een vierkante kop, omdat bouten en moeren dat in die tijd ook hadden. Dit was immers makkelijker te maken dan een zeskantige bout of moer. Door de industriële revolutie kwamen er zeskantige bouten, moeren en sleutels op de markt.
Een ratel is een handig stuk gereedschap die u helpt bij het los en vast draaien van bouten en moeren. De ratel is een sleutel met een ring aan het uiteinde. In deze ring zitten een aantal hoeken. Door het ratelmechanisme in de ratelsleutel kunt u de draairichting vasthouden terwijl de ratel heen en weer beweegt. Van te voren kunt u instellen of de ratel met de klok mee, of tegen de klok in moet draaien. Welke draairichting u moet instellen, hangt er van af of u een moer los of vast wilt draaien.
Ratels en ratelmechanisme
Een ratelsleutel bevat een ratelmechanisme. Naast de ratel zijn er meerdere gereedschappen die gebruik maken van die mechanisme. Een ratelmechanisme zorgt ervoor dat een as in de draairichting wordt geblokkeerd. Dit mechanisme wordt gerealiseerd door een tandwiel en een pal. De pas dient als een rem of blokkeersysteem. Wanneer u de ratel in de ingestelde richting draait, glijdt de pal over de afgeronde kant van de tandwielen. Wanneer u de andere kant op draait, valt de pal in het eerste gat van het tandwiel, waardoor de draaibeweging geblokkeerd wordt.
Ratels toepassing
De meest voorkomende toepassing voor het ratelmechanisme is het vastzetten van moeren en bouten. De ratel is dan meestal ook deel van een set voor dopsleutels. Deze sets zijn ook wel bekend als ratelsets. Op een ratel kunt u namelijk meerdere doppen vastklikken. De doppen en dopsleutels kunnen aan het uiteinde van de ratel bevestigd worden. Ratelsleutels zijn echter ook apart verkrijgbaar.
Wanneer de dop vast zit op de ratel is hij klaar om te gebruiken. Bouten of moeren kunt u dan vastdraaien door de ratel heen en weer te bewegen. Hierbij maakt u een korte zwaaiende beweging. Wanneer u de ratel van u af beweegt zal de pal langs het tandwiel heen glijden. Wanneer u de ratel naar u toe beweegt zal de pal het tandwiel blokkeren tot deze helemaal op slot en u de bout of moer kunt aandraaien. Een ratel kan rechtsom, linksom of naar beide kanten vastgezet worden.