fast shipping Op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd store Meer dan 1400 m2 showroom in Rijssen 0548 517 575 Klantenservice arrow down

Houtklovers / Houtkloofmachines

Een houtklover is een gereedschap of apparaat die wordt gebruikt om grote stukken hout te splijten. Een houtklover is ook wel bekend onder de benaming Lees meer...

Een houtklover is een gereedschap of apparaat die wordt gebruikt om grote stukken hout te splijten. Een houtklover is ook wel bekend onder de benamingen houtkliever, kloofmachine en kliefmachine. Het gekloofde hout kan gebruikt worden als brandhout. Er bestaan verschillende soorten houtklovers, namelijk:

  • Elektrische of hydraulische houtklover
  • Handbediende houtklover
  • Benzine houtklover

Daarnaast zijn houtklovers ook nog onder te verdelen in liggende en staande houtklovers.

0 resultaten
Sorteer op
Er zijn geen resultaten
Filters

Houtklover kopen?

Houtklovers zijn krachtige apparaten en de exacte kracht van een houtklover wordt gemeten in drukkracht. De drukkracht wordt uitgedrukt in ton. Hoe meer drukkracht een houtklover heeft, hoe zwaarder en harder hout het kan splijten. Een liggende houtklover is één van de lichtste houtklovers met een drukkracht van 4 tot 10 ton. Een zwaardere houtklover is de staande houtklover. Deze heeft een gemiddelde drukkracht van 6 tot 18 ton.

Houtklovers werking

Het werken met een houtklover is erg eenvoudig. Om uw hout te splijten met een liggende houtklover legt u het stuk hout op de machine. De werktafel van de machine drukt het hout tegen de wig aan. Een wig is een toegespitst stuk metaal met twee vlakken in een hoek van 5 tot 20 graden. Door het houtblok met kracht tegen de wig te duwen, wordt het in twee stukken gespleten. Er bestaan ook liggende houtklovers waarbij de wig naar het hout toekomt in plaats van andersom, maar dit een stuk minder gebruikelijk. Een bewegende wig is bij een staande houtklover echter wel een stuk gebruikelijker. In dit geval staat het hout op de werktafel en beweegt de wig naar beneden. Op deze manier wordt het hout in twee stukken gespleten.

Houtklovers op hydrauliek

Hydrauliek is een techniek om een machines aan te drijven. Deze techniek wordt vooral veel gebruikt in de werktuigbouwkunde. Deze aandrijftechniek maakt gebruik van vloeistoffen, zoals hydrauliek olie, om machines en apparaten in beweging te brengen. Houtklovers zijn machines die ook aangedreven kunnen worden door middel van hydrauliek. Dit is de hydraulische houtklover. Bij dit apparaat wordt het hout naar de metalen wig bewogen, om zo het hout te splijten. Een voordeel van een hydraulische houtklover die handbediend moet worden, is het feit dat er geen elektriciteit nodig is om het apparaat te laten werken. Een elektrische hydraulische houtklover heeft uiteraard wel elektriciteit nodig, maar is uiterst geschikt als u veel hout wilt splijten.

Houtklovers veiligheid

Een houtkloofmachine maakt niet alleen het splijten van hout een stuk eenvoudiger en minder vermoeiend, maar is ook beter voor uw veiligheid. Het werken met een bijl is vanzelfsprekend lang niet altijd even veilig. Hier gebeuren dan ook jaarlijks meerdere ongelukken mee. Als u zelf geen professional bent, is het daarom altijd verstandiger om een houtklover aan te schaffen. Veel houtklovers moeten met twee handen bediend worden. Op deze manier komen uw handen niet in de gevarenzone terecht. Daarnaast is het van belang dat u altijd de gebruiksaanwijzing goed doorneemt. Houtklovers zijn mobiel door de wielen en vervoerbeugel die aan het apparaat zijn bevestigd. Erg handig, maar het verplaatsen van uw houtklover vereist ook enige alertheid. Voordat u uw houtklover gaat verplaatsen, moet de motor uit zijn en moet de ontluchting dichtgedraaid zijn. Zo voorkomt u olieverlies.

Naast houtklovers biedt Kippers meer houtbewerkingsproducten aan in het assortiment, denkt u aan:

Wilt u meer informatie over de houtklovers van Kippers? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!