fast shipping Op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd store Meer dan 1400 m2 showroom in Rijssen 0548 517 575 Klantenservice arrow down

Schuifmaten

Onder meetgereedschap valt ook de schuifmaat. Dit is een meetinstrument die ook wel bekend is als een schuifpasser. Een schuifmaat wordt gebruikt om v Lees meer...

Onder meetgereedschap valt ook de schuifmaat. Dit is een meetinstrument die ook wel bekend is als een schuifpasser. Een schuifmaat wordt gebruikt om verschillende maten op te meten. Met een schuifmaat kan met dieptematen, buitenmaten en binnenmaten opmeten. Het meten met een schuifmaat is een stuk nauwkeuriger dan met een duimstok, rolmaat of liniaal. De meetnauwkeurigheid van schuifmaten kan verschillen, maar de meest voorkomende meetnauwkeurigheid gaat tot 1/10mm of 1/20mm. Daarnaast is er natuurlijk nog een verschil tussen gewone schuifmaten en digitale schuifmaten. Deze zijn beiden te vinden in het assortiment van Kippers.

Filters

Wat is een schuifmaat?

Een schuifmaat bestaat uit een vast deel en twee meetbekken. Het vaste deel is een meetlat die in centimeters en millimeters is verdeeld. Het meetgedeelte kan ook in inches verdeeld zijn. De twee meetbekken bevinden zich aan het uiteinde van de schuifmaat. Naast het vaste deel heeft een schuifmaat ook een beweegbaar deel. Dit onderdeel bestaat uit een schuif met daarop een nonius. Een nonius is een secundaire weegschaal. De twee meetbekken zijn aan de nonius bevestigd. Het beweegbare deel kan langs de meetlat bewogen worden. Een schuifmaat beschikt ook over een klem lip. Wanneer deze is ingedrukt, kan de schuif bewogen worden langs de vaste meetlat. Wanneer de klem lip losgelaten wordt, slaat deze vast aan het vaste deel. Zo wordt de maataanduiding vastgezet en is deze eenvoudig af te lezen.

Schuifmaat aflezen

Het aflezen van een schuifmaat is vrij eenvoudig als u maar weet waar u de juiste maat kunt vinden. Op het vaste deel, de meetlat, wordt de maat van het gemeten object weergegeven in millimeters. Op het beweegbare deel zit de nonius. Vaak valt de nullijn van de nonius samen met een millimeter streepje op de meetlat. Zo kan men de maat aflezen in hele millimeters. Dit is echter niet altijd het geval. Soms valt de nullijn op de nonius niet samen met een streepje op de meetlat. Wanneer dat zo is, leest u eerst op de meetlat de maat af op een hele millimeter. Daarna leest u links boven de nullijn van de nonius het streepje af. Vervolgens kijkt u welk deelstreepje met het deelstreepje op de nonius samenvalt. Als laatst telt u dan op de nonius het aantal deeltjes tussen de nullijn en het gelijkstaande streepje. Wanneer er gewerkt wordt met en nauwkeurigheid van 1/20mm wordt het aantal deeltjes vermenigvuldigd met 0,1mm. Wat hier uitkomt wordt bij het aantal hele millimeters opgeteld.

Digitale schuifmaten

De werkwijze zoals boven genoemd, geldt alleen voor gewone schuifmaten. Naast gewone schuifmaten bestaat er namelijk ook de digitale schuifmaat. Bij een digitale schuifmaat wordt er geen gebruik gemaakt van een nonius, maar van een meetklok. Bij een digitale schuifmaat is er sprake van een betere aflees nauwkeurigheid. Ook staat de maat duidelijk aangegeven op de meetklok, waardoor afleesfouten ook een stuk minder voorkomen.