Op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Meer dan 1400 m2 showroom in Rijssen Klantenservice

Straalcabine

Het stralen van oppervlaktes van bepaalde objecten wordt ook wel zandstralen of gritstralen genoemd. Dit is een techniek waarbij oppervlaktes van bepa Lees meer...

Het stralen van oppervlaktes van bepaalde objecten wordt ook wel zandstralen of gritstralen genoemd. Dit is een techniek waarbij oppervlaktes van bepaalde materialen als het ware geschuurd worden door middel van zand of andere straalmiddelen. 

Filters

Deze oppervlaktebehandeling kan onder andere gebruikt worden voor het verwijderen van verfresten, het verwijderen van roest, het creëren van oppervlaktestructuren of het maken van afbeeldingen met behulp van een sjabloon. Om bij deze techniek het grit of straalzand op te vangen voor hergebruik en om de werknemer te beschermen, wordt er tijdens zandstralen vaak gebruik gemaakt van een straalcabine.

Wat is een straalcabine?

Op zoek naar de perfecte straalcabine om te gebruiken voor in je bedrijf? Dan ben je bij Kippers op de juiste plek! We hebben namelijk een heel breed aanbod hoge kwaliteit machines die jarenlang meegaan. Een straalcabine is nuttig omdat het gebruikt kan worden voor veel verschillende doeleinden. Wil je meer weten over hoe een straalcabine werkte en wat je er mee kunt? Of wil je zien wat voor soorten straalcabines er allemaal in ons assortiment staan? Bekijk dan gerust dan rest van deze pagina en je wordt perfect geïnformeerd over alle mogelijkheden deze mooie machines. 

Straalcabine stralen

Een straalcabine wordt dus gebruikt om te zandstralen. Maar wat is zandstralen nou precies? Zandstralen is een oppervlaktebehandeling waarbij korrels vermengd worden met lucht. Deze lucht met korrels wordt vervolgens met een zeer hoge druk op het te stralen object gespoten. Dit zorgt voor een schurende werking. De naam zandstralen kan nogal misleidend zijn. Dit doet je namelijk denken dat er zand wordt gebruikt om te zandstralen. Dit is echter in Nederland niet langer toegestaan omdat het stralen met echt zand gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Tegenwoordig straalt men met andere straalmiddelen zoals, glasparels, straalsoda of straalgrit. De grofheid van de korrels is van invloed op het eindresultaat. Hoe grover de korrels zijn waarmee er gestraald wordt, hoe grover de structuur van het gestraalde oppervlakte zal zijn.

Waar op letten bij het kopen van een straalcabine?

Als je een straalcabine wilt kopen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je op een aantal belangrijke dingen gaat letten. Door op een aantal dingen te letten, voorkom je dat je een miskoop gaat doen. Het is als eerste belangrijk om te kijken naar de afzuiging van de straalcabine. Tijdens het stralen komt er vaak veel stof vrij. Door dit af te zuigen, komt er geen stof naar buiten, waardoor dit niet in je longen kan komen. Bij een straalcabine met afzuiging is het wel belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken.

Naast de afzuiging is het ook belangrijk om te kijken naar de straalketel. Om een straalcabine te gebruiken, heb je ook een straalketel nodig. In de straalketel bewaar je namelijk het straalmiddel dat je gebruikt. Hier wordt de compressor ook op aangesloten. Vanuit de ketel wordt het straalmiddel met hoge snelheden geschoten in de straalcabine. Om een goede straalcabine te kopen, is het ook belangrijk om hier een goed passende straalketel bij te hebben.

Hoe gebruik je een straalcabine?

Het gebruiken van een straalcabine begint altijd bij de straalketel. Hier moet namelijk het straalmiddel in gedaan worden. Om goed gebruik te maken van een straalcabine, is het belangrijk om het juiste straalmiddel te kiezen voor de toepassing waar je de cabine voor wilt gaan gebruiken.

De straalcabine is eigenlijk de plek waar het stralen in gedaan wordt. De cabine is de bescherming die je zelf hebt. Hier zitten speciale handschoenen in samen met een spuit. Deze spuit komt het straalmiddel uit. Hetgeen wat je wilt stralen leg je in de cabine. Vervolgens is het mogelijk om dit te gaan stralen.

Waar kun je een straalcabine voor gebruiken?

Een straalcabine biedt een effectieve manier om voorwerpen te gaan schuren. Als je iets wilt gaan schuren, kun je dit dan ook goed doen met een straalcabine. Vooral voor het ontdoen van verf, viezigheid, smeer, roest of bramen wordt het stralen veel gebruikt. Dit kan voor veel verschillende voorwerpen gebruikt worden. Ook komt het regelmatig voor dat dit met gereedschap gedaan wordt dat vies is geworden.

Ook oppervlaktes kunnen geschuurd worden met een straalcabine. Afhankelijk van het straalmiddel kan dit ruw of glad geschuurd worden. Vooral in werkplaatsen wordt er veel gebruik gemaakt van straalcabines. Echter wordt er ook wel eens door hobby klussers gebruik gemaakt van een straalcabine. Het is wel belangrijk om voldoende ruimte te hebben om een straalcabine te hebben. Dit komt omdat deze nog best wat ruimte in kunnen nemen. Daarom is het belangrijk om hier een goede plek voor te hebben. Voor in de werkplaats zijn deze ideaal om te hebben.

Welke compressor heb je nodig voor de straalcabine?

Als je een straalcabine wilt gebruiken, is het belangrijk om hier de juiste compressor voor te hebben. Je kunt niet zomaar iedere compressor aansluiten op een straalcabine. Dit komt omdat een sterke compressor nodig is. Om een straalcabine goed te gebruiken, heb je een compressor met een inhoud van minimaal 100 liter nodig. Verder is er een minimaal luchtverbruik van 350 liter per minuut nodig. Afhankelijk van de straalcabine kan een sterkere of minder sterke compressor nodig zijn. Voor de kracht van de compressor die je nodig hebt, kun je contact met ons opnemen!

Bij het gebruik van een straalcabine is het altijd belangrijk om goede handschoenen aan te hebben. Het straalmiddel kan namelijk voor veel schade aan je handen zorgen. Door bescherming voor je handen te hebben, voorkom je dat je hier veel problemen mee gaat krijgen. Dit is natuurlijk prettig om te weten. Verder zijn een masker en een bril ook essentieel.

Straalcabine werking

Voor het zandstralen van verschillende materialen en objecten wordt er dus vaak een straalcabine gebruikt. Dit is echter niet het enige wat je nodig heeft om te kunnen beginnen met stralen. Aan alleen een straalcabine heb je namelijk niet zo veel. Zoals je weet worden de korrels gemengd met lucht en worden deze vervolgens met hoge druk op het materiaal gespoten. Deze lucht en luchtdruk moet natuurlijk ergens vandaan komen. Om aan de slag te kunnen, heb je dus ook een compressor nodig. Een compressor verzamelt lucht van buitenaf en perst dit samen. Zo ontstaat er een hogere luchtdruk in de compressor dan buiten de compressor. Deze luchtdruk wordt uitgedrukt in bar. Met 4 bar worden de korrels met een snelheid van 170 tot 200 meter per seconde op het materiaal gespoten. In de straalcabine zit een afzuiging die ervoor zorgt dat de korrels weer verzameld worden en zich niet ophopen in de straalcabine. Ook is het bij sommige straalmiddelen mogelijk om deze na het proces nogmaals te gebruiken.

De voordelen van een straalcabine

Een straalcabine biedt vele voordelen en het is daardoor een multifunctionele machine. Je kunt de straalcabine namelijk voor veel doeleinden gebruiken. Doordat je met hoge straaldruk op een voorwerk bezig gaat, kun je deze hierna in de ideale staat gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door het schoonstralen van producten, het schuren van voorwerpen of het verwijderen van verfresten. De mogelijkheden met dit apparaat zijn eindeloos. Door de digitalisering is het ook nog eens gemakkelijk om op te zoeken waarvoor en hoe je deze machines het allerbeste kunt gebruiken. Wist je dat het gebruik van een straalcabine ideaal is om velgen schoon te stralen door te gaan zandstralen? Een bijkomend voordeel van de meeste straalcabines is dat ze relatief groot zijn. Hierdoor is het geen probleem om de machine toch te gebruiken voor voorwerpen die wat groter zijn dan gebruikelijk.

Extra toepassingen bij een straalcabine?

De ene straalcabine is de andere niet. En dat is uiteraard een goede zaak. Je wilt natuurlijk over een straalcabine beschikken die goed past bij je budget en ook nog eens uit kan voeren wat je wilt gaan uitvoeren. Gelukkig is het aanbod bij Kippers groot, waardoor er ook straalcabines beschikbaar zijn met de extra toepassingen. Sommige straalcabines beschikken over afzuiging terwijl andere mogelijk over een cycloonfilter beschikken. Het aanbod kan echter elke week wel variëren. Daarom is het verstandig om simpelweg het aanbod van straalcabines op deze pagina te bekijken zodat je een idee hebt van wat de mogelijke extra toepassingen van de straalcabines van Kippers allemaal zijn.

Hoeveel kost een straalcabine?

De kosten van een straalcabine kunnen nogal uiteenlopen. Dit komt doordat, zoals eerder al benoemd, er verschillen zitten tussen de vele soorten straalmachines. Er zijn weinig producten beschikbaar bij Kippers waarvan het onderlinge prijsverschil zo enorm kan zijn. Zo is het mogelijk om al voor een prijs van rond de 100 euro over een straalcabine te beschikken terwijl er ook straalcabines zijn die ver boven de 1000 euro uitkomen. Uiteraard is er wel een overduidelijke verhouding tussen prijs, kwaliteit en toepassingen te zien. De wat duurdere straalcabines beschikken over veel meer toepassingen dan de goedkopere machines, en dit is dus te zien aan het prijskaartje. Het beste wat kunt doen is kijken wat voor soort straalcabine je nodig hebt voor je zaak, en vervolgens kun is het mogelijk om een straalcabine uit te zoeken die aan jouw eisen voldoet.

Andere relevante producten voor straalkast

Naast straalcabines zijn er bij Kippers nog veel meer relevante producten beschikbaar die erg handig kunnen zijn met dezelfde of soortgelijke processen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Waarom een straalcabine kopen bij Kippers Rijssen?

Doordat we bij Kippers beschikken over een groot aanbod van diverse soorten straalcabines is het een zekerheid dat je een geschikte machine gaat tegenkomen. Deze kun je zonder problemen online bestellen (met een snelle levertijd!), maar het is uiteraard ook mogelijk om bij onze zaak in Rijssen langs te komen om de straalcabines eerst te bezichtigen en (fysiek) te vergelijken. Dan kun je ons uiteraard ook om advies vragen, zodat jij straks over de ideale straalcabine beschikt!

Cookies voor een gebruiksvriendelijke ervaring
Wij gebruiken cookies om de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Bij akkoord geeft u ons toestemming voor het gebruik van alle cookies op onze website. Wilt u een gebruiksvriendelijke ervaring?