fast shipping Op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd store Meer dan 1400 m2 showroom in Rijssen 0548 517 575 Klantenservice arrow down

Bouwdrogers

Wanneer u uw pand of woning gaat verbouwen is het goed om te weten dat hierbij veel bouwmaterialen gebruikt worden die met water vermengd moeten worde Lees meer...

Wanneer u uw pand of woning gaat verbouwen is het goed om te weten dat hierbij veel bouwmaterialen gebruikt worden die met water vermengd moeten worden. Wanneer het geheel vervolgens moet uitharden, moet dit vocht uiteraard ook weer weg. Dit kan zorgen voor hoge vochtconcentratie in uw woning of pand. Wanneer hier niets aangedaan wordt, kan het al gauw muf gaan ruiken en kan er zelfs schimmel ontstaan. Daarnaast kan een te hoge vochtconcentratie ook de isolatie aantasten, houten constructies kunnen gaan uitzetten en de sterkte van de bouwmaterialen kunnen verminderen. Deze problemen komen het meest voor bij chapewerken, beton storten en stucwerken. Dit zijn problemen waar natuurlijk niemand op zit te wachten. Gelukkig is de oplossing erg eenvoudig: een bouwdroger inzetten.

Filters

Wat is een bouwdroger?

Het natuurlijk laten drogen van uw huis kunt u doen door uw ramen en deuren open te zetten tijdens droog weer. Dit kan echter tot wel 18 maanden duren. Het is begrijpelijk dat u liever niet 18 maanden wilt wachten om te kunnen beginnen met behangen en verven. In dat geval is een bouwdroger de ideale oplossing. Met het gebruik van een bouwdroger kunt u de droogtijd terug dringen tot slechts een paar weken of maanden. Ook is het mogelijk om het te combineren met natuurlijk drogen. Een bouwdroger is een machine die vochtige lucht uit de ruimte opzuigt en opvangt in een opvangbak. Wanneer het kouder is dan 12 graden zal een bouwdroger zijn werk niet goed kunnen doen.

Hoe werkt een bouwdroger?

Met een bouwdroger kunt u dus vocht uit de vloeren en muren onttrekken doordat de bouwdroger vocht uit de lucht opneemt. Een bouwdroger werkt volgens het condensatieprincipe. De eerste stap in de werking is dat de lucht uit de ruimte wordt gezogen en door de bouwdroger wordt geblazen. Hierna komt de lucht door een verdamper. Dit zijn gekoelde ijzerplaatjes. Door het temperatuurverschil zal de vochtige lucht op deze ijzeren plaatjes condenseren. Vervolgens wordt het condenswater in de opvangbak opgevangen en afgevoerd. Tot slot wordt de nu droge lucht weer de ruimte in geblazen.

Ook beschikken we bij Kippers over:

Hoe snel droogt een bouwdroger

In tegenstelling tot de klassieke manier van drogen (het gebruik van een zand cement chape)  en natuurlijk drogen, is het droogproces door middel van een bouwdroger vele malen sneller. Bouwdrogers zijn geproduceerd met het doel om de vochtconcentratie te verminderen. Hoe lang of snel het precies duurt voordat een oppervlak droog is hangt erg af van de bouwdroger. Sommige hoge kwaliteit drogers zijn in staat om wel 90 liter per dag te drogen, terwijl simpele versies een capaciteit hebben van tot 60 liter. Uiteraard is een belangrijke factor ook het feit hoe vochtig het oppervlak is. Hoe vochtiger het oppervlak, hoe langer het gaat duren voordat alles droog is.

Types bouwdrogers

Er zijn veel verschillende types bouwdrogers, elk met voor- en nadelen. Het beste advies dat we je kunnen geven is om aandachtig te kijken naar de specificaties en de prijs van de bouwdroger. Allereerst zijn er mobiele bouwdrogers beschikbaar die gemakkelijk te verplaatsen zijn. Ook beschikken enkele bouwdrogers over een afvoerpomp, waardoor het erg gemakkelijk is om het water weg te pompen. De volgende specificaties zijn van hoog belang als het gaat om bouwdrogers:

  • Capaciteit
  • Wel of geen ingebouwde tank (geen ingebouwde tank voorkomt overlopend)
  • Ontdooifunctie (automatisch of niet)
  • Vermogen (W)
  • Spanning (V)
  • Gewicht
  • Behuizing

Als je al deze specificaties in overweging neemt kan het gemakkelijker zijn om een beslissing te maken. Daarnaast raden wij aan om ook na te denken over het gebruik van de bouwdroger. Ben je van plan het vaak te gebruiken, of alleen sporadisch? Uiteraard is het ook verstandig om een keuze te maken op basis van budget.

Waar moet je een bouwdroger plaatsen

De plaats waar een bouwdroger wordt neergezet is een belangrijk aspect waar veel mensen vaak niet bij stilstaan. De positie van een bouwdroger kan echter veel invloed hebben op het algehele droogproces. De vuistregel is dat een bouwdroger op een centrale positie wordt neergezet in de woning of het gebouw. Laat alle deuren (binnen) open staan zodat je er zeker van kunt zijn dat het vocht zich kan onttrekken. Daarnaast is het ook aan te raden om een ventilator aan te schaffen. Deze kan er namelijk voor zorgen dat lucht gaat circuleren in een woning. Hierdoor wordt het droogproces nog verder versneld.

Ook zijn er een aantal bijzondere situaties waarin de werking van een bouwdroger iets anders is dan normaal. In het geval van brand of waterschade zijn er namelijk een aantal aspecten om rekening mee te houden. Bij waterschade is het vaak wel mogelijk om alles te kunnen drogen, en zijn bouwdrogers dus geschikt. Al kan het in sommige gevallen wel een stuk langer duren, maar dat is ook logisch. In het geval van brandschade is het van belang dat meteen na het blussen van de brand er begonnen moet worden met ontvochtigen. Dit verminderd de schade aanzienlijk, en bespaart dus veel kosten.

Daarnaast zijn er veel mensen die een combinatie van bouwdrogers en verwarming gebruiken. Dit kan echter een gevaarlijke combinatie zijn. Zo moet je nooit indirecte gestookte kachels zonder een retouraansluiting buiten plaatsen, dit veroorzaakt bij lage temperaturen namelijk krimpscheuren. Daarnaast produceren direct gestookte olie en gaskachels erg veel vocht (0,78 liter water per 1 liter gas) . Ook komen hier verbrandingsgassen bij vrij, wat weer gevaarlijk is voor de gezondheid van mensen die bezig zijn met werkzaamheden in deze ruimtes.

Ten slotte is het ook mogelijk om meerdere bouwdrogers tegelijk te gebruiken. In dit geval is het erg belangrijk om deelvlakken te gebruiken. Het aantal deelvlakken dient dan vanzelfsprekend gelijk te zijn aan het aantal bouwdrogers. Vervolgens plaats je in het midden van elk deelvak een bouwdroger, zodat de bouwdrogers op de meest efficiënte en effectieve manieren kunnen functioneren. Hoewel het misschien is meer tijd kost om te meten, is het wel aan te raden de vlakken van precies dezelfde lengte en breedtes te gebruiken voor het beste resultaat. 

Wat kost een bouwdroger?

De kosten van een bouwdroger hangen veel af van je eigen wensen en doeleinden. Het budget waar je over beschikt is ook een belangrijk element. Bij Kippers kun je vanaf 650 euro beschikken over een mobiele bouwdroger. De types die iets prijziger zijn beschikken vaak over meer capaciteit en een afvoerpomp. Onze tip is om eerst de bouwdrogers te bezichtigen voordat je een beslissing maakt. Je kunt gerust langskomen op onze zaak om alles gedetailleerd te bekijken. Ook kunnen wij je hier bruikbaar advies geven, waardoor het nog gemakkelijker is om te beslissen. Uiteraard is het ook mogelijk om ons te bellen of een email te sturen.

Tips bij het aanschaffen van een bouwdroger

Bij het aanschaffen van een bouwdroger is het belangrijk dat je eerst een vergelijking maakt tussen de verschillende types bouwdrogers. Hoewel ze misschien erg veel op elkaar lijken, zitten er wel degelijk belangrijke verschillen tussen de types. Voor onervaren personen kan het ook verstandig zijn om eerst uit te snappen hoe een bouwdroger werkt en wat de beste toepassingen zijn voordat je een beslissing maakt. Wij van Kippers hopen dat je een passende bouwdroger kan vinden om te gebruiken. Uiteraard zijn wij altijd bereid om je vragen te beantwoorden. De levertijd van de bouwdrogers is normaliter 2 werkdagen, maar langskomen bij onze zaak is ook een mogelijkheid.

Bouwdrogers kopen bij Kippers?

Bij Kippers Rijssen vindt u verschillende bouwdrogers in het assortiment. Op deze pagina ziet u een duidelijk overzicht van Kippers. Bent u geïnteresseerd, maar weet u niet welke bouwdroger geschikt is voor uw woning of bedrijf? U bent welkom met uw vragen en kunt Kippers bereiken op 0548 51 75 75.