• Bel ons op het nummer 0548 51 75 75
  • Volgende werkdag geleverd!
  • 1100 m2 showroom in Rijssen!

Houtdraaibanken

Houtdraaibanken

Houtdraaibanken worden gebruikt om hout te bewerken. Op de machine bevestigt u een stuk hout die u wilt vormgeven. De houtdraaibank laat het stuk hout draaien. Vervolgens wordt er een guts of een beitel tegen het draaiende hout gezet, waardoor deze een vorm uit het hout snijdt of schraapt. De guts of de beitel is bevestigd aan een zogeheten leunspaan. Een leunspaan zit vast aan een voetstuk die zowel verticaal als horizontaal te verschuiven is. Zo kunt u de leunspaan op de juiste hoogte en afstand afstellen. Vroeger waren en nog geen mechanische houtdraaibanken, maar werd er gebruik gemaakt van trapdraaibanken. Tegenwoordig worden houtdraaibanken in beweging gebracht door middel van een v-snaar. De draaisnelheid is afhankelijk van aandrijfsnaar en de aandrijfschijven.

Houtdraaibanken onderdelen en accessoires

Bij houtdraaibanken horen uiteraard een aantal onderdelen en accessoires die er voor zorgen dat de houtdraaibank goed kan functioneren en dat het gewenste eindresultaat bereikt wordt. Om te beginnen, bestaat een houtdraaibank uit een vaste kop en het bed. In de vaste kop bevindt zich de motor van het apparaat en het bed dient als geleider die aan de vaste kop bevestigd is. Naast de vaste kop, heeft een houtdraaibank ook een losse kop. Deze wordt gebruikt om het hout in de machine te klemmen. De beitel of guts is voor elke houtdraaibank onmisbaar. Deze is immers nodig om het hout tot de juiste vorm te bewerken. Een beitel of guts heeft echt ook een leunspaan nodig. Deze ondersteunt als het ware de beitel of guts en is in verschillende standen af te stellen.

Een belangrijke accessoire bij het werken met een houtdraaibank is de veiligheidsbril. Hiermee voorkomt u dat opvliegende hout krullen in uw ogen terecht komen.

Houtdraaibanken gebruik

Bij het gebruik van houtdraaibanken is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de houtdraaibank waterpas staat. Daarnaast moet de houtdraaibank stevig staan. Het is om deze reden het eenvoudigst om de houtdraaibank aan de vloer te bevestigen. Ook is het handig om goed te licht te hebben wanneer u met een houtdraaibank werkt. Plaats houtdraaibanken dus bij voorkeur bij een raam of onder een lamp met fel licht. Tot slot is het belangrijk dat u het juiste toerental kiest voor het stuk hout dat u wilt bewerken. Dit is afhankelijk van de doorsnede van het hout.

Kippers Rijssen biedt andere houtbewerkingsmachines aan als:

Houtdraaibanken Holzstar

Bij Kippers Rijssen kunt u online verschillende houtdraaibanken bestellen. Ook bent u welkom in de showroom om een kijkje te nemen en uw vragen te stellen. Op de site ziet u houtdraaibanken van Holzstar. Dit is een merk dat gespecialiseerd is in houtbewerking en maakt producten voor vakmannen en doe-het-zelvers. De drie modellen die Kippers aanbiedt zijn de:

Deze verschillen in grootte en extra functies. Iets wat u kan helpen bij het maken van een keuze tussen deze modellen is de grootte van de werkstukken die u wilt bewerken. Hoe groter het werkstuk, hoe meer trillingen. Wanneer u grote werkstukken gaat bewerken, doet u er goed aan om een grote houtdraaibank aan te schaffen. Deze vangt namelijk de trillingen op en voorkomt zo disbalans. Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden bij Kippers? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.