fast shipping Op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd store Meer dan 1400 m2 showroom in Rijssen 0548 517 575 Klantenservice arrow down

Houtdraaibanken

Heb je een handig apparaat nodig om hout te kunnen bewerken? Dan kom je vaak uit bij houtdraaibanken. Deze machines worden al vele jaren gebruikt in v Lees meer...

Heb je een handig apparaat nodig om hout te kunnen bewerken? Dan kom je vaak uit bij houtdraaibanken. Deze machines worden al vele jaren gebruikt in voor houtbewerking en dat is uiteraard geen verrassing. Ze zijn namelijk makkelijk om te leren gebruiken en het is hiermee mogelijk om zeer effectief en efficiënt te werk te gaan. Vandaar dat houtdraaibanken eigenlijk onmisbaar zijn geworden voor dit type werk. 

17 resultaten
Sorteer op
Filters

Houtdraaibanken

Ben je dus op zoek naar apparatuur voor het houtbewerken? Dan kan de houtdraaibank niet ontbreken. Op deze webpagina staat tot in detail beschreven wat deze machines nu precies doen en waarom ze zo handig zijn. Daarnaast kun je hier ook nog eens alle beschikbare houtdraaibanken van Kippers bekijken.

Wat zijn houtdraaibanken?

Houtdraaibanken worden gebruikt om hout te bewerken. Op de machine bevestigt u een stuk hout die u wilt vormgeven. De houtdraaibank laat het stuk hout draaien. Vervolgens wordt er een guts of een beitel tegen het draaiende hout gezet, waardoor deze een vorm uit het hout snijdt of schraapt. De guts of de beitel is bevestigd aan een zogeheten leunspaan. Een leunspaan zit vast aan een voetstuk die zowel verticaal als horizontaal te verschuiven is. Zo kunt u de leunspaan op de juiste hoogte en afstand afstellen. Vroeger waren en nog geen mechanische houtdraaibanken, maar werd er gebruik gemaakt van trapdraaibanken. Tegenwoordig worden houtdraaibanken in beweging gebracht door middel van een v-snaar. De draaisnelheid is afhankelijk van aandrijfsnaar en de aandrijfschijven.

Wat maakt houtdraaibanken zo handig?

Houtdraaibanken zijn zeer handige machines en daar zijn diverse redenen voor. Ten eerste is het gewoon heel makkelijk om een stuk hout te gaan vormgeven met behulp van een houtdraaibank. Hoe wil je anders het hout op een goede manier laten draaien? Dat kan misschien alleen met andere complexe machines. Een houtdraaibank is daarentegen heel efficiënt, en ook nog eens verkrijgbaar voor relatief lage prijzen. Het is namelijk bijna niet mogelijk om de functie van een houtdraaibank op een andere manier te recreëren. Bovendien beschikken de meeste houtdraaibanken ook nog eens over verschillende versnellingen. Zo kun je het hout laten draaien op de snelheid die het beste uitkomt, zodat je ook nog eens het best mogelijk eindresultaat behaalt. Daarnaast zijn houtdraaibanken ook veilige machines. Zolang je er op een normale manier mee omgaat, zul je er niet heel snel ongelukken mee krijgen. En indien er wel iets mis lijkt te gaan kun je heel gemakkelijk en snel de machine uitzetten.

Houtdraaibanken onderdelen en accessoires

Bij houtdraaibanken horen uiteraard een aantal onderdelen en accessoires die er voor zorgen dat de houtdraaibank goed kan functioneren en dat het gewenste eindresultaat bereikt wordt. Om te beginnen, bestaat een houtdraaibank uit een vaste kop en het bed. In de vaste kop bevindt zich de motor van het apparaat en het bed dient als geleider die aan de vaste kop bevestigd is. Naast de vaste kop, heeft een houtdraaibank ook een losse kop. Deze wordt gebruikt om het hout in de machine te klemmen. De beitel of guts is voor elke houtdraaibank onmisbaar. Deze is immers nodig om het hout tot de juiste vorm te bewerken. Een beitel of guts heeft echt ook een leunspaan nodig. Deze ondersteunt als het ware de beitel of guts en is in verschillende standen af te stellen.

Een belangrijke accessoire bij het werken met een houtdraaibank is de veiligheidsbril. Hiermee voorkomt u dat opvliegende hout krullen in uw ogen terecht komen.

Houtdraaibanken gebruik

Bij het gebruik van houtdraaibanken is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de houtdraaibank waterpas staat. Daarnaast moet de houtdraaibank stevig staan. Het is om deze reden het eenvoudigst om de houtdraaibank aan de vloer te bevestigen. Ook is het handig om goed te licht te hebben wanneer u met een houtdraaibank werkt. Plaats houtdraaibanken dus bij voorkeur bij een raam of onder een lamp met fel licht. Tot slot is het belangrijk dat u het juiste toerental kiest voor het stuk hout dat u wilt bewerken. Dit is afhankelijk van de doorsnede van het hout.

Overige houtbewerking machines

Kippers Rijssen biedt andere houtbewerkingsmachines aan als:

 • Scheppach
 • Afkortzaagmachines
 • Afzuiginstallaties
 • Schuur en Schaafmachines
 • Houtklovers
 • Figuurzaagmachines
 • Lintzaagmachines
 • Cirkelzaagtafels

Houtdraaibanken Holzstar

Bij Kippers Rijssen kunt u online verschillende houtdraaibanken bestellen. Ook bent u welkom in de showroom om een kijkje te nemen en uw vragen te stellen. Op de site ziet u houtdraaibanken van Holzstar. Dit is een merk dat gespecialiseerd is in houtbewerking en maakt producten voor vakmannen en doe-het-zelvers. De drie modellen die Kippers aanbiedt zijn de:

 • houtdraaibank DB 450
 • houtdraaibank DB 900
 • houtdraaibank DB 1100

Deze verschillen in grootte en extra functies. Iets wat u kan helpen bij het maken van een keuze tussen deze modellen is de grootte van de werkstukken die u wilt bewerken. Hoe groter het werkstuk, hoe meer trillingen. Wanneer u grote werkstukken gaat bewerken, doet u er goed aan om een grote houtdraaibank aan te schaffen. Deze vangt namelijk de trillingen op en voorkomt zo disbalans. Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden bij Kippers? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Waar moet je aan denken bij het aanschaffen van houtdraaibanken?

Het is wel verstandig om na te denken over de positie van de houtdraaibank. Als je er namelijk één of meerdere hebt aangeschaft, dienen ze wel op de juiste plek op de werkplaats neer worden gezet. Ze nemen namelijk niet heel weinig ruimte in beslag. Zorg er dus voor dat je over voldoende ruimte beschikt om de houtdraaibank(en) te plaatsen, maar dat je ook voldoende ruimte overhoudt om de bijbehorende materialen te plaatsen. Zo kun je misschien wel de machine op een volle plek neerzetten, maar denk er dan wel aan dat het hout dat je gaat bewerken ook in de buurt geplaatst moet worden. Ten tweede is het ook van belang om houtdraaibanken van goede kwaliteit aan te schaffen. Je wilt natuurlijk niet dat de machine gaat haperen of simpelweg niet betrouwbaar is. Zorg er dus voor dat je een houtdraaibank van een geprezen merk koopt in plaats van een machine van een vaag merk waar geen verdere informatie over te vinden is.

Wat is de prijs van houtdraaibanken?

De prijs van een houtdraaibank hangt in principe af van het merk, en dus de uiteindelijke kwaliteit van de machine. Bij Kippers schaffen we alleen houtdraaibanken van goede kwaliteit aan, maar sommige merken beschikken over meer extra’s en mogelijkheden dan andere. Zo is het niet zo dat elke houtdraaibank over verschillende versnellingen beschikken. Dit is een voorbeeld van een indicator die de prijs wel sterk kan beïnvloeden. Hierdoor kunnen we geen duidelijke prijs weergeven omdat er simpelweg geen standaard houtdraaibank bestaat. Bekijk daarom ons assortiment en vergelijk de verschillende machines die we aanbieden. Zo kun je uiteindelijke een verstandige en weloverwogen beslissing maken. Als je twijfels hebt, of als niet alles over de houtdraaibanken van Kippers helemaal duidelijk is, dan kun je uiteraard online contact met ons opnemen zodat je vragen worden beantwoord. Langskomen kan natuurlijk ook, dan is het mogelijk om alle houtdraaibanken eerst met je eigen ogen te bekijken!