fast shipping Op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd store Meer dan 1400 m2 showroom in Rijssen 0548 517 575 Klantenservice arrow down

Solderen

Solderen is een verbindingstechniek die, samen met lassen, erg veel voorkomt in de metaalbewerking. Bij solderen worden twee metalen onderdelen aan el Lees meer...

Solderen is een verbindingstechniek die, samen met lassen, erg veel voorkomt in de metaalbewerking. Bij solderen worden twee metalen onderdelen aan elkaar verbonden door middel van een metaallegering. Deze metaallegering heeft een lager smeltpunt dan de metalen onderdelen die verbonden moeten worden. Om te kunnen solderen heeft u meerdere onderdelen en accessoires nodig, waaronder; een soldeerbout, soldeervloeistof, soldeertin of soldeerdraad, soldeerpistool of soldeer bout. Al deze producten zijn verkrijgbaar in zowel de online shop als in de winkel van Kippers Rijssen.

20 resultaten
Sorteer op
Filters

Wat heb je nodig om te solderen?

Om te kunnen solderen heeft u allereerst een soldeerbout nodig. Met een soldeerbout brengt u de twee onderdelen, die u aan elkaar wilt bevestigen, op de juiste temperatuur. Dit is dezelfde temperatuur als het soldeer dat u toevoegt om de metalen onderdelen aan elkaar vast te maken. Het soldeer en de twee metalen onderdelen worden op deze manier één geheel. Een soldeerbout maakt gebruik van indirecte warmte. Dit houdt in dat de soldeerbout eerst de warmte opneemt en hiermee de materialen op temperatuur brengt. Het is dus van belang dat uw soldeerbout veel warmte kan opnemen en deze warmte ook snel weer af kan staan aan het materiaal dat aan elkaar bevestigd moet worden. Het goed kunnen geleiden van warmte is dus een belangrijke eigenschap van een soldeerbout. Op een soldeerbout passen meerdere soldeerkoppen. Zo kunt u uw soldeerbout voor zowel grote als kleine oppervlaktes gebruiken, maar ook voor het precisie werk. Welke soldeerkop u gebruikt, hangt dus af van de werkzaamheden die u wilt verrichten. Tot slot heeft u ook soldeerdraad nodig. Net als de soldeerbout en de soldeerkoppen, is soldeerdraad ook verkrijgbaar bij Kippers. Soldeerdraad wordt gebruikt als het materiaal dat de twee onderdelen aan elkaar bevestigt en is dus onmisbaar als u gaat lassen.

Hard solderen of zacht solderen?

Het is goed om te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen hard solderen en zacht solderen. Bij zacht solderen werd er vroeger vaak gebruik gemaakt van lood en tin. Tegenwoordig is lood niet overal meer toegestaan. Vooral in leidingen mag geen lood meer verwerkt zitten, omdat lood giftig is. Tegenwoordig bestaan deze legeringen voornamelijk uit tin met koper en zilver. Zacht solderen wordt vaak gebruikt in de elektronica, zoals het solderen van componenten op printplaten. Bij hard solderen wordt er gewerkt met hogere temperaturen. Het soldeer dat wordt toegevoegd heeft hier een smeltpunt dat boven de 450 graden ligt. Om deze reden zijn deze verbindingen een stuk sterker en beter bestand tegen hoge temperaturen in vergelijking met verbindingen van zacht solderen. Hard solderen wordt voornamelijk gebruikt voor het verbinden van pijpen en leidingen. Hierbij kunt u ook denken aan buizen en pijpen die niet onder leidingwerk vallen, zoals verbindingen in meubels en fietsen. Er wordt hier vaak gebruik gemaakt van legeringen van koper en zink, ook wel soldeermessing genoemd. Ook soldeerzilver kan worden toegepast tijdens hard solderen.

Lasapparatuur onderdelen

Bij Kippers Rijssen heb je de keuze uit het volgende lasapparatuur assortiment: