Hijsbanden
Hijsbanden zijn speciale banden die zware lasten kunnen tillen en verplaatsen. Deze banden komen voor in verschillenden soorten. Hijsbanden kunnen gem Lees meer...
Hijsbanden zijn speciale banden die zware lasten kunnen tillen en verplaatsen. Deze banden komen voor in verschillenden soorten. Hijsbanden kunnen gemaakt zijn van touw, stof of metalen kabels. De meeste hijsbanden zijn gemaakt van kunststof. Ondanks de verschillen tussen de vele hijsbanden, hoeft u zich niet zo druk te maken over de kwaliteit. Deze is namelijk over het algemeen goed, omdat hijsbanden altijd aan zeer strenge eisen en normen moeten voldoen. Naast het materiaal, verschillen hijsbanden ook in kleur. De kleur geeft aan hoeveel ton er met de hijsband getild kan worden. Dit wordt uitgegeven met WLL, Working Load Limit.
Soorten hijsbanden
Tussen de kunststoffen hijsbanden zitten ook nog genoeg verschillen. Ten eerste is er wederom een verschil in het materiaal. Aan het label van de hijsband is te zien of uw hijsband van Polyamide (groen label), Polyester (blauw label) of van Polypropyleen (bruin label) is gemaakt. Hijsbanden van Polyester zijn het meest gebruikelijk. Naast de kleur van het label is dus ook de kleur van de band zelf belangrijk. Hijsbanden komen in 9 verschillende kleuren voor. Beginnend bij paars kunnen hijsbanden 1 ton aan werklast aan. Een groene hijsband is een hijsband voor 2 ton. Een rode hijsband is een hijsband voor 5 ton. Steeds hoger oplopend per ton is de oranje hijsband de hoogste in het lijstje. Oranje hijsbanden kunnen 10 ton of meer aan. Wanneer u hijsbanden gaat gebruiken om een zware last te tillen is het dus van groot belang dat u de juiste kleur heeft. Wanneer u een hijsband gebruikt die de te dragen last niet aan kan, kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Lees daarom altijd zorgvuldig het label, hier staat de WLL nogmaals aangegeven.
Hijsbanden keuren
Bij het werken met hijsbanden is het van zeer groot belang de veiligheidsrisico’s in acht te nemen en altijd de juiste maatregelen nemen alvorens u aan de slag gaat. Voordat u uw hijsbanden gaat gebruiken moet u deze eerst controleren. Wanneer er sprake is van verkleuring, verontreiniging of beschadiging, dient u de hijsband af te keuren. Vernietig vervolgens de hijsband en gooi deze weg. Naast het keuren van de hijsband zijn er nog meer factoren waarop gelet moet worden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u nooit met natte of bevroren hijsbanden werkt. Leg geen knopen in de hijsband. Houd de hijsband zoveel mogelijk uit de buurt van scherpe hoeken en randen. Vermijd plotselinge bewegingen tijdens het hijsen. Verplaats tot slot nooit de last met hijsbanden boven een persoon. Mocht u nog meer vragen hebben over hijsbanden of over de veiligheid van hijsbanden, neem dan contact op met Kippers. De medewerkers helpen u graag verder.