• Bel ons op het nummer 0548 51 75 75
  • Volgende werkdag geleverd!
  • 1100 m2 showroom in Rijssen!

Bandschuurmachines

Bandschuurmachines

Schuurmachines zijn onmisbaar voor de echte klusser. Een schuurmachine kunt u gebruiken voor het verwijderen van verfresten, het het glad maken of vormen van bepaalde oppervlakten of als voorbehandeling van bepaalde materialen. Schuurmachines kunnen kleine apparaten zijn die u zelf over het werkstuk beweegt, maar het kunnen ook stationaire schuurmachines zijn waarbij het werkstuk over de schuurmachine bewogen moet worden. Er bestaan veel verschillende soorten schuurmachines met verschillende toepassingen, eigenschappen en voordelen. Een aantal verschillende schuurmachines zijn:

  • De vlakschuurmachine
  • De deltaschuurmachine
  • De excentrische schuurmachine
  • De bandschuurmachine

In deze tekst kunt u meer lezen over de bandschuurmachine. Zo weet u na het lezen van deze tekst zeker dat u de juiste schuurmachine aanschaft die bij uw klussen past.

Wat is een bandschuurmachine?

Een bandschuurmachine is een schuurmachine met twee rollen. Een van deze twee rollen wordt door middel van een elektromotor aangedreven. Over de twee rollen van een bandschuurmachine is een schuurband gespannen. Een schuurband is een soort schuurpapier met een grove korrel. Dit stuk schuurpapier is, zoals de naam al zegt, als een band of cirkel aan elkaar bevestigd. Een schuurband is dus eindloos. Wanneer een van de rollen gaat draaien, komt de schuurband in beweging. De beweging van deze schuurband lijkt op dat van een rupsband of een lopende band. Door de beweging van de schuurband kunt u met een schuurbandmachine met zeer weinig moeite hout en andere materialen schuren.

Toepassing bandschuurmachines

Een bandschuurmachine kunt u gebruiken voor de klussen die voor een schaaf of een zaag te weinig zijn en die voor een vlakschuurmachine te veel is. Een bandschuurmachine kan tientallen keren sneller schuren dan een vlakschuurmachine. Dit is te danken aan de krachtige motor die over het algemeen een vermogen van 500 W of meer heeft. Dit is echter wel te krachtig en te snel wanneer u oud schilderwerk wilt verwijderen, tenzij u tot op de kale ondergrond wilt komen. Sommige bandschuurmachines beschikken over een hulpstuk waarmee u nauwkeurig kunt instellen hoeveel materiaal u wilt wegschuren. Een voordeel van een bandschuurmachine is dat de schuurband slechts in een richting beweegt. Zo kunt u altijd met de nerf richting van het hout mee schuren waardoor u lelijke krassen kunt voorkomen.

Stationaire bandschuurmachines

Bandschuurmachines kunnen gebruikt worden voor het bewerken van verschillende werkstukken van varierende groottes en materialen. Voor het werken met grotere oppervlakten en materiaalafname is het gangbaar om een stationaire bandschuurmachine te gebruiken. Een stationaire bandschuurmachine is een grote machine die op een voetstuk op de grond kan worden geplaatst. Hierbij beweegt u het werkstuk over de machine. Voor het schuren van kleine plekjes en hoekjes kunt u een handbandschuurmachine gebruiken. Bij dit apparaat zitten de motor en het handvat boven de band. Hierdoor kunt u met gemak de bandschuurmachine over het werkstuk bewegen.