fast shipping Op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd Voor 16.00u besteld, volgende dag geleverd store Meer dan 1400 m2 showroom in Rijssen 0548 517 575 Klantenservice arrow down

Boorfreesmachines

Een boorfreesmachine wordt gebruikt voor het frezen van verschillende materialen. Frezen is vorm van materiaalbewerking waarbij het gereedschap materi Lees meer...

Een boorfreesmachine wordt gebruikt voor het frezen van verschillende materialen. Frezen is vorm van materiaalbewerking waarbij het gereedschap materiaal van een product verwijdert. Dit gereedschap noemt men de frees. De frees is plaat- of cilindervormig en heeft vertandingen die als het ware als kleine beitels werken. De frees draait rond over het product en verwijdert op deze manier overtollig materiaal.

Om te kunnen frezen heeft u natuurlijk een boorfreesmachine nodig. Een freesmachine bestaat uit verschillende onderdelen. De twee belangrijkste onderdelen zijn de tafel waar u het product op legt en de freeskop. In de freeskop plaatst u het gewenste gereedschap.

Filters

Boorfreesmachines

Het gereedschap dat u in de freeskop plaatst, is de frees. Door middel van de vertandingen van de frees en de roterende beweging, verwijdert u het materiaal van uw product. De freeskop kan in meerdere richtingen bewegen. De hoeveelheid van mogelijke richtingen ligt aan het type freesmachine, maar meestal zijn dit er drie. Namelijk de X-as, Y-as en de Z-as. De X-as beweegt van links naar rechts, de Y-as beweegt van voren naar achteren en de Z-as beweegt van onderen naar boven.

Wat is een boorfreesmachine?

Het is als eerste natuurlijk handig om te weten wat een boorfreesmachine precies is. Eigenlijk is het gewoon een machine die je kunt gebruiken om mee te boren en mee te frezen. Er zitten kleine verschillende tussen boorfreesmachines, maar ze hebben eigenlijk altijd een groot en zwaar onderstel met een grote stalen kolom erop. Deze kolom zorgt ervoor dat er een stevig geheel is en de trillingen van het boren of frezen verminderd wordt.

Verder hebben de meeste boorfreesmachines een in hoogte verstelbare werktafel. Hier is het mogelijk om je werk op te leggen om te boren en/of frezen. De boor die je gebruikt, hangt recht boven de werktafel. Het prettige aan de boorfreesmachine is dat je de boor naar het werk brengt in plaats van andersom. Hierdoor kun je met meer precisie werken.

Waar op letten bij een boorfreesmachine?

Als je een boorfreesmachine wilt kopen, is het als eerste belangrijk om te kijken naar de stevigheid en hoe massief de machine is. Bij een boorfreesmachine is het belangrijk om een stevige en zware machine te hebben. Hierdoor heb je een stevige basis om op te bouwen. Een goede boorfreesmachine is dan ook te herkennen aan een grote en stevige voetplaat.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar hoe goed de machine te verstellen is. Doordat je erg precies wilt kunnen werken met een boorfreesmachine, is het belangrijk om alles hieraan te kunnen verstellen. Zo is het vooral belangrijk om de tafel in hoogte te kunnen verstellen. Daarnaast is het erg belangrijk om te kijken naar een tafel die je schuin in kunt stellen om schuin te boren of frezen. Daarnaast is het belangrijk om naar het vermogen van de boorfrees te kijken. Hierdoor weet je hoe sterk deze is.

De voordelen van een boorfreesmachine

Er zitten veel verschillende voordelen aan het gebruiken van een boorfrees. Het grootste voordeel is natuurlijk de precisie die je hebt als je met zo’n machine werkt. Doordat de machine zo zwaar en stabiel is, zijn de trillingen ook zo min mogelijk. Door hiervoor te zorgen, is het mogelijk om bewegingen tijdens het boren en frezen zoveel mogelijk te voorkomen.

Als je recht wilt boren of frezen, weet je zeker dat je dit goed kunt doen. De boor kan namelijk alleen maar recht op en neer bewegen. Op die manier weet je zeker dat je altijd recht naar beneden boort of freest. Door de stabiliteit en hoe makkelijk de boorfrees te bedienen is, is het mogelijk om veel kracht te zetten. Als er veel kracht nodig is om de machine goed te laten werken, is het mogelijk om dit zelf uit te oefenen. Hierbij is het wel belangrijk om voldoende vermogen hiervoor te hebben.

Waar kun je een boorfreesmachine voor gebruiken?

Een boorfreesmachine is natuurlijk voor verschillende dingen te gebruiken. Zoals de naam al zegt, kun je deze zowel voor het boren als voor het frezen gebruiken. Als je op meerdere plekken precies hetzelfde gat wilt boren of frezen, is het mogelijk om dit voor elkaar te krijgen met een boorfrees. Door een boorfreesmachine te gebruiken, is het mogelijk om precies dezelfde afmetingen te gebruiken voor een ander werk.

Doordat er veel in te stellen is met een boorfreesmachine, is deze eigenlijk altijd te gebruiken als je wilt boren of frezen. Doordat je alles tot op de millimeter in kunt stellen, blijft alles precies. Verder is het mogelijk om handmatig het toerental te verstellen. Door een boorfrees te kiezen met een goed vermogen, weet je ook zeker dat deze alle materialen goed aankan. Hierdoor wordt het boren en frezen een stuk prettiger!

Boorfreesmachines gereedschap

Naast een boor freesmachine heeft u natuurlijk ook het juiste gereedschap nodig om aan de slag te kunnen. U heeft hierin veel verschillende opties. Er bestaan verschillende soorten gereedschappen met verschillende afmetingen en toepassingen. Universele frezen lopen op tot een diameter van 100 mm. Daarnaast bestaan er vingerfrezen, langgatboren, tappen en nog veel meer. Op de site van Kippers vindt u verschillende toebehoren voor het gebruik van een boorfreesmachine.

Boorfreesmachines tegenlopend frezen

Er bestaan, naast verschillende gereedschappen, ook verschillende manieren van frezen. Namelijk tegenlopend frezen en meelopend frezen.

Tegenlopend frezen houdt in dat de rotatie van de frees en de voeding in tegengestelde richting gebeuren. De frees probeert als het ware het product op te tillen. Er wordt vaak gekozen voor tegenlopend frezen wanneer er gebruik wordt gemaakt van lang of dun freesgereedschap. Meelopend frezen met een lange of dunne frees, kan er voor zorgen dat er buiging in de frees ontstaat. Hierdoor wordt het erg lastig om vlakke producten te frezen. Naast de boor freesmachine beschikt Kippers Rijssen over de volgende boormachines:

Boorfreesmachine meelopend frezen

Bij meelopend frezen roteren de frees en de voeding in dezelfde richting. Wanneer u meelopend freest, resulteert dat in een vlakker product, dus minder ruwheid. Ook is meelopend frezen beter voor de frees zelf. De vertandingen worden minder belast en gaan dus langer mee. In vergelijking met tegenlopend frezen, verloopt meelopend frezen veel vloeiender. Er is namelijk minder sprake van trillingen. Uiteindelijk is het dus beter om voor meelopend frezen te kiezen. De kwaliteit van uw eindproduct zal geen grote verschillen laten zien, maar u kunt nauwkeuriger werken en uw gereedschap zal langer meegaan.

Kippers Rijssen beschikt over verschillende Boor freesmachines van Optimum:

  • BF16 Vario
  • BF20L VArio
  • MH20V
  • MB4 400V
  • MB4P