• Bel ons op het nummer 0548 51 75 75
  • Volgende werkdag geleverd!
  • 1100 m2 showroom in Rijssen!

Lasapparatuur

Lasapparatuur

Lassen is een techniek die veel wordt toegepast in de werktuigbouwkunde. Door middel van lassen is het mogelijk om materialen stevig met elkaar te verbinden. Deze verbinding wordt gemaakt door het toepassen van druk en warmte. Op de verbindingspunt van het materiaal, wordt het materiaal deegachtig, of zelfs vloeibaar, gemaakt. Door de verbindingspunten op elkaar te drukken en te laten afkoelen wordt een permanente en stevige verbinding gecreëerd. Bij solderen wordt alleen het toevoegmateriaal verhit en vloeibaar gemaakt. Het verhitten van de verbindingspunten zorgt voor een stevigere verbinding.

Lasapparatuur voordelen en nadelen

Net als andere bewerkingstechnieken heeft lassen zowel voordelen als nadelen. Één van de voordelen is het feit dat een lasverbinding erg stevig is. In sommige gevallen kan de verbinding zelfs sterker zijn dan de rest van het materiaal. Een ander voordeel is dat lassen relatief eenvoudig is. Qua voorbereiding hoeft het materiaal namelijk vaak alleen geslepen te worden. Nog een voordeel van lasverbindingen is dat deze erg goed bestand zijn tegen wisselingen van temperaturen. Tot slot ziet een lasverbinding er netjes uit en zorgen lasverbindingen ervoor dat het materiaal eruit ziet als één geheel. Ook wordt het ontstaan van open naden in leidingen voorkomen door het gebruiken van lassen als verbindingstechniek. In open lasnaden kunnen bacteriën achterblijven. Een gladde lasnaad is dus netter en hygiënischer.

Een logisch nadeel van een lasverbinding is dat het niet mogelijk is om deze verbinding weer uit elkaar te halen. Een lasverbinding is permanent en moet dus meteen goed aangebracht worden. Lassen kan gevaren met zich meebrengen. Zoals de giftige dampen die vrijkomen, brandgevaar en het felle licht. Ter bescherming is het dus nodig om verschillende onderdelen aan te schaffen om de veiligheid van u en de mensen in de ruimte te bewaren. Denk hierbij aan afzuiginstallaties, schoeisel en lashelmen.

Bij Kippers Rijssen heeft u de keuze uit het volgende lasapparatuur assortiment:

Lasapparaat werking

Een onmisbaar onderdeel van lasapparatuur is de transformator. Dit is een apparaat die spanning kan opwekken door middel van magnetisch gekoppelde spoelen. Een lasapparaat bestaat onder andere uit laskabels, een massaklem een een houder voor de laselektrode. Een laselektrode is een voorwerp, bijvoorbeeld een metalen staaf, die tijdens lasprocessen wordt gebruikt om materiaal te verhitten door gebruik te maken van stroom. Elektroden voor lasapparaten zijn in te delen in twee groepen. Namelijk de niet-afsmeltende elektroden en de afsmeltende elektroden. Niet-afsmeltende laselektroden zijn elektroden die, zoals de naam al zegt, niet smelten. Deze elektroden bestaan uit materiaal met een erg hoog smeltpunt waardoor deze goed in staat zijn hitte te geleiden. Afsmeltende elektroden smelten dus wel tijdens het lasproces. Dit maakt dat deze elektroden een extra functie hebben. Deze geleiden niet alleen stroom, maar leveren ook toevoegmateriaal aan tijdens het lassen. De hitte die de elektrode geleidt, laat de verbindingspunten van het materiaal aan elkaar smelten. Tijdens het lassen moet er gewerkt worden met de juiste stroominstelling. Wat de juiste stroominstelling is, wordt bepaald door het materiaal dat u wilt lassen. Ook moet hierbij de juiste laselektrode gebruikt worden. Hoe meer materiaal er te bewerken is, des te dikker de laselektrode moet zijn. Een goed uitgangspunt is een stroom van 140A bij een laselektrode van 3 mm.